Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

«Κουρεύουν» τις προσδοκίες Γιούνκερ και Μέρκελ λίγες ώρες πριν την Σύνοδο



«Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά»Η Σύνοδος Κορυφής θα καθορίσει την συνολική κατεύθυνση και όχι τις λεπτομέρειες, τόνισε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup «κουρεύοντας» τις προσδοκίες για οριστική και ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους το βράδυ της Τετάρτης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους. 
«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια[...] 
Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί» είπε ο Γιούνκερ κινούμενος στην γραμμή Μέρκελ, που επίσης φρόντισε να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο.
Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τις συζητήσεις με τους ιδιώτες πιστωτές να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά προβλήματα» που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, που θα διεξαχθεί αργότερα απόψε (Τετάρτη).
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο περίπου πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ δήλωσε «είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί».
Ερωτηθείς δε σχετικά με τον βαθμό της αισιοδοξίας του για την ύπαρξη αποφάσεων απάντησε χαρακτηριστικά: «αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα».
Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι ο αρχικός στόχος της Συνόδου Κορυφής, που ήταν να δώσει μια «πλήρη απάντηση» στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης του χρέους, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να διαγραφεί ένα μέρος των πιστώσεων τους προς την Ελλάδα είναι δύσκολες. 
Και δεν θα είναι αμέσως δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί η αυξημένη νέα δύναμη πυρός του Ταμείου Αρωγής για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Γιούνκερ διατήρησε την πίεση προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της. 
«Οι Ιταλοί φίλοι μας γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή [...] απόψε, θα μας ανακοινώσουν ότι η Ιταλία θα καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς επίσης, και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι μια 'αναγκαιότητα'», τόνισε.

ΤΑ ΝΕΑ



KAPISTRI 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου