Στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους, ύψους 205 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και λήγει έως το 2035 θα επιβληθεί το «κούρεμα», σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Υπολογίζεται ότι η ελάφρυνση θα φτάσει περίπου τα 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2035 λήγουν ομόλογα 341,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου, προέβλεπε «κούρεμα» 21% σε ομόλογα ύψους 148,7 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020, με όφελος 28 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι την Τετάρτη θα βρεθεί λύση σε εθελοντική βάση: «Ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που θα ξαναγίνει η Σύνοδος Κορυφής να έχουμε ένα σχήμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είμαστε πάντα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέτουμε ως όρο τη συμφωνία της ΕΚΤ [...] χωρίς την ΕΚΤ δε γίνεται τίποτα».
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ποσοστό του «κουρέματος» θα φτάσει το 60%, όπως πρότεινε η Γερμανία, στο πλευρό της οποίας φέρονται να βρίσκονται η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αυστρία.
Το σενάριο αυτό, βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες, που αρνούνται ακόμη μια απομείωση άνω του 40%. Πάντως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.
Χθες, Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το «κούρεμα», του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, γιατί, όπως είπε, αυτή είναι η απόφαση του συμβουλίου κορυφής. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες και το «κούρεμα» χωρίς εθελοντικό χαρακτήρα είναι μονομερής ενέργεια, κάτι που σημαίνει χρεοκοπία.
Ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει λύση θεσμικά και νομικά ασφαλή: «Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός από τη λύση, ακόμη και η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό είναι αδιανόητο», είπε.
Ερωτώμενος σε ποια επίπεδα και πότε θα γίνει βιώσιμο το χρέος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «θέλουμε το χρέος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο» και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο των τραπεζών
Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha και τη Eurobank. Αργότερα το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος, συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ρευστότητά τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργίας τους, «αλλά είναι άλλο το έθνος και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».
Eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου