Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Μίνι Σύνοδος Κορυφής στην Φρανκφούρτη με επίκεντρο την Ελλάδα


Συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ, Τρισέ, Μπαρόζο, Ρομπάι 

Mέρκελ: Δεν είναι ταμπού η αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ

Μίνι Σύνοδος Κορυφής στην Φρανκφούρτη με επίκεντρο την Ελλάδα - Συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ, Τρισέ, Μπαρόζο, Ρομπάι - Mέρκελ: Δεν είναι ταμπού η αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ
(upd6)Σε δήλωση σοκ προέβη η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ενόψει της μίνι Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού, όπερ σημαίνει ότι ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από το ευρώ.
"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μη συμβατά μέτρα σε καιρούς κρίσης, δήλωσε η Merkel, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την κατάρρευση του ευρώ και της Ευρωζώνης, γιατί αν αυτό συμβεί τότε θα οδηγηθεί στην κατάρρευση ολόκληρη η Ευρώπη. Η Merkel, στη νέα τοποθέτησή της, υπερασπίστηκε το ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα σταθερό νόμισμα που έχει αποδείξει την αξία του σε δύσκολες στιγμές. "Το ευρώ είναι πιο σταθερό νόμισμα από ότι ήταν το γερμανικό μάρκο τα τελευταία 10 χρόνια της ύπαρξής του", σχολίασε χαρακτηριστικά η Merkel.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, J. M. Barroso. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι το ευρώ παραμένει ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα - σημείο αναφοράς.
Σε παρόμοιες δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ J. C. Trichet εξέφρασε την ανάγκη για άμεση δράση και συγκεκριμένα για την ανάγκη ενίσχυσης του EFSF, την θωράκιση των τραπεζών και την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα.
Με τη σειρά του ο νέος - από 1ης Νοεμβρίου - επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi τόνισε ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη, δίχως δημοσιονομική πειθαρχία.
Στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Φρανκφούρτη συμμετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος N. Sarkozy, η επικεφαλής του ΔNT C. Lagarde, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο απερχόμενος αλλά και ο νέος πρόεδρος της EKT, J. C. Trichet και Μ. Draghi αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΕ, H.V. Rompuy, καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν J. M. Barroso.
Στο μεταξύ, νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν Merkel - Sarkozy να προβαίνουν σε έκτακτη τηλεφωνική συνομιλία εντός της ημέρας, αλλά τελικά θα υπάρξει "μίνι Σύνοδος Κορυφής" στη Φρανκφούρτη, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι ανωτέρω αξιωματούχοι, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να δοθεί επιτέλους η οριστική λύση στην κρίση χρέους.
Την ίδια ώρα άλλες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους είναι ακόμη αμφίβολη, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, τόσο όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, όσο και στον EFSF. Κατά τις πηγές αυτές, υπάρχουν πολλές επιλογές για την ενίσχυση του EFSF αλλά αποκλείεται εκείνη που περιλαμβάνει κεφάλαια της ΕΚΤ για την ενίσχυση του μηχανισμού.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, F. Baroin, o oποίος δήλωσε εκ νέου ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της μετατροπής του EFSF σε τράπεζα, πρόταση στην οποία αντιτίθενται Γερμανία και ΕΚΤ. Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι συζητήσεις των Ευρωπαίων για τον EFSF εστιάζονται στην ικανότητά του να αγοράζει collateral ως εγγυήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τραπεζικές αρχές επιθυμούν να κάνουν χρήση του EFSF για εγγυήσεις χρέους των τραπεζών, γεγονός στο οποίο φέρεται να αντιτίθενται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στο μέτωπο των τραπεζών, όπως δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός αξιωματούχος, W. Schaueble, εκτιμάται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν διορία έως τις 30 Ιουνίου 2012, προκειμένου να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους.
Το ανώτατο όριο του EFSF είναι τα 440 δις. ευρώ και αυτό είναι ξεκάθαρο, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, απαντώντας στην ουσία στα χθεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αύξηση των πόρων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης στα 2 τρις. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε θετικές και παραγωγικές τις διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την Κυριακή, καθιστώντας σαφές ότι οι συζητήσεις στρέφονται στο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα 440 δις. ευρώ.

Χτες το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στα 2 τρισ ευρώ... που διαψεύδεται

Σε συμφωνία για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στα 2 τρις ευρώ φέρεται να έχουν καταλήξει Γερμανία και Γαλλία. Τα ανωτέρω επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Ωστόσο άλλες ευρωπαϊκές πηγές σπεύδουν να το διαψεύσουν. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Yπενθυμίζεται ότι οι διαθέσιμοι πόροι του EFSF ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γαλλογερμανική αυτή συμφωνία αφορά μέρος μιας συντονισμένης λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης χρέους στη Σύνοδο της Κυριακής έχουν αυξηθεί, μετά την προειδοποίηση του οίκου Μοοdy's για την αξιολόγηση της Γαλλίας.
"Γαλλία και Γερμανία προσδοκούν ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα εξαλείψει την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές", σχολιάζει η Guardian.
Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο EFSF θα είναι σε θέση να προσφέρει εγγυήσεις για τους κατόχους ομολόγων, είτε είναι ιδιώτες, είτε όχι. Αυτό αυξάνει αυτόματα τη δυναμική του στα 2 τρις ευρώ, από τα 440 δισ ευρώ που διαθέτει σήμερα. O EFSF θα μετατραπεί σε "ασφαλιστή", όπως άλλωστε είχε προτείνει ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz.
Η εφημερίδα, στη συνέχεια, αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν ήδη συμφωνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να πετύχουν το στόχο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο Core Tier 1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Guardian, για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα χρειαστούν πέριξ των 100 δισ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση: 16.27)

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου