Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Συμφώνησαν Γερμανία-Γαλλία για ενίσχυση του EFSF με 2 τρις ευρώ και ελληνικό "κούρεμα" 30-50%



http://www.fimes.gr/wp-content/uploads/%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-168x115.jpgΗ Γαλλία και η Γερμανία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης με 2 τρις ευρώ, ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου» για την επίλυση της κρίση του δημόσιου χρέους. Τη συμφωνία θα πρέπει να την εγκρίνει η σύνοδος κορυφής αυτό το Σαββατοκύριακο όπως δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Η αυξανόμενη πίστη ότι κατά τη σύνοδο κορυφής αυτή την Κυριακή μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία αντιμετώπισης της κρίσης, ήρθε εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης πίεση των αγορών στη Γαλλία μετά την προειδοποίηση από την Moodys ότι μπορεί να αναθεωρήσει την πιστοληπτική της ικανότητα ΑΑΑ της χώρας, λόγω του κόστους της διάσωσης των γαλλικών. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ελπίζουν να πετύχουν μία συμφωνία που θα κατευνάσει τις αβεβαιότητες της αγοράς ή, ακόμη χειρότερα, την αστάθεια, τις παραμονές της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάννες, στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Γαλλία πρέπει τώρα να πληρώνει περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα - 114 μονάδες βάσης - πάνω από την τιμή που καταβάλλει η Γερμανία για να δανειστεί για 10 χρόνια, καθώς το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων των δύο χωρών διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

Η είδηση προκάλεσε ευφορία στους Αμερικανούς επενδυτές. Όλες οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν, με τον Dow Jones να εμφανίζει άνοδο 250 μονάδων, ή 2,2%, στις 11.651, μετά από προηγούμενη μείωση κατά 101 μονάδες νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αμερικανικές αγορές είχαν αντιδράσει ανήσυχα σε προηγούμενες ειδήσεις από την Ευρώπη. Νωρίτερα σήμερα η Goldman Sachs ανέφερε ζημιές ύψους 393 εκ δολ στο τρίτο τρίμηνο, μόλις η δεύτερη φορά που παρουσιάζει ζημίες σε τρίμηνο εδώ και 12 χρόνια, και ο γενικός οικονομικός διευθυντής David Viniar είπε ότι οφείλονται στην αστάθεια της αγοράς που συνέβαλε στην πτώση των εσόδων της εταιρίας.

«Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ένα μεγάλο ράλι της αγοράς. Χθες υπήρχε μια μεγάλη πτώση της αγοράς," δήλωσε ο Viniar.

Ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων της Harris Private Bank, δήλωσε: "Όλοι αντιδρούμε στους τίτλους των ειδήσεων - κάθε νέος τίτλος ενεργοποιεί μια άλλη κίνηση και είναι τόσο μεγάλη η αβεβαιότητα που είναι δύσκολο να προσανατολιστείς.."

Βερολίνο είχε υποβαθμίσει τις προσδοκίες για μια πλήρους κλίμακας συμφωνία, αν και διπλωμάτες της ΕΕ που συμμετείχαν στις συνομιλίες λένε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία αφορά την ενίσχυση του οικονομικού τείχους προστασίας για τα μέλη της ευρωζώνης ώστε να αντέξει την απειλή ενός "πιστωτικού γεγονότος" ή χρεοκοπίας ειδικά σε ασθενέστερες χώρες .

Αυτό παίρνει δύο μορφές. Κατ 'αρχάς, στο κύριο ταμείο διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες που θα του επιτρέπουν να προσφέρει εγγυήσεις σε απώλειες που θα εχουν κάτοχοι ομολόγων, ιδιώτες ή κράτη ή οργανισμοί. Ανώτεροι διπλωμάτες λένε ότι αυτό θα δώσει μια πενταπλάσια αύξηση της δύναμης πυρός του Ταμείου - δίνοντάς του περισσότερα από 2 τρις ευρώ σε σύγκριση με την τρέχουσα δυνατότητα δανεισμού των 440 δις. Το EFSF θα γίνει στην πραγματικότητα ένας ασφαλιστής, και ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μετατραπεί σε τράπεζα.

Δεύτερον, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν συμφωνήσει ότι οι τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να καλύπτουν το 9% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) για το επόμενο τεστ που θα πραγματοποιήσει σε 60-70 Τράπεζες που είναι σημαντικές για το σύστημα. Η ΕΒΑ έχει χαρακτηρίσει αυτά τα επίπεδα έκθεσης πολύ πιο κοντά στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Λέγεται ότι η συνολική απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου των Τραπεζών θα είναι πιο κοντά στα 100 δισεκατομμύρια και όχι τα € 200 δις ευρώ όπως είπε η Christine Lagarde, Γενική Διευθυντής του ΔΝΤ, και άλλοι. Γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, όπως λένε ανώτερος πηγές, μπορεί να ικανοποιήσει το νέο στόχο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από μόνες τους χωρίς την προσφυγή σε κρατικά κεφάλαια, πόσο μάλλον στο EFSF. Τράπεζες άλλων χωρών, ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστούν τη χρηματοδοτική στήριξη από το κράτος ή το EFSF.

Βερολίνο και το Παρίσι είναι επίσης κοντά σε επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (109 δισεκ. €) για την Ελλάδα. Αυτό ορίστηκε σε ένα εθελοντικό "κούρεμα" 21% στο πακέτο του Ιουλίου, αλλά, λόγω επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, η Γερμανία ασκεί πιέσεις για την πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με απώλειες έως και 50%. Η Γαλλία, που υποστηρίζεται από την ΕΚΤ, έχει αντισταθεί στην ιδέα, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει σαφώς ότι εξετάζεται "κούρεμα" από 30 έως 50%.

Ο Josef Ackermann, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, είχε συνομιλίες την Τρίτη με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ για λογαριασμό των δυσαρεστημένων ομολογιούχων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι απρόθυμοι στην αποδοχή μεγαλύτερου "κουρέματος" στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου για την επίλυση της κρίση του δημόσιου χρέους. "Δεν μιλάμε για μια μονομερή, μονόπλευρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους" δήλωσαν διπλωμάτες πριν από την επικείμενη άφιξη της πλήρους έκθεσης από την τρόικα της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συμμόρφωση στην Ελλάδα με τους όρους διάσωσης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχονται ότι μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν να διευθετηθούν. Μερικές απ' αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν το Σάββατο, ενώ κάποιες θα περιμένουν να συμφωνηθούν στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάννες. «Είναι μια τεράστια ατζέντα," δήλωσε ανώτερους αξιωματούχους που συμμετέχει στην προετοιμασία του προγράμματος εργασίας για τη σύνοδο κορυφής. "Αλλά θα υπάρξει μια σειρά από σημαντικές λύσεις."

Τέλος πρόσθεσαν: «Σκεφτήκαμε ότι το [ελληνικό] πακέτο της 21ης ​​Ιουλίου ήταν ένα μεγάλο βήμα, αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό και τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι αγορές θα πουν ότι αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά εννοούν αυτό που λένε και έτσι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα».


http://www.guardian.co.uk/business/2011/oct/18/france-and-germany-move-towards-2tn-euro-fund

Δεξί X-Trem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου