Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Αλμούνια προφητεύει το τέλος…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η φυσιογνωμία του Χοακίν Αλμούνια έχει συνδεθεί στενά με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ΟΝΕ.Ο Ισπανός ήταν ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2004, όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή άκουγε τις Βρυξέλλες να γκρινιάζουν για τα στοιχεία δημιουργικής λογιστικής που έστελνε μέχρι τότε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
Ο Χοακίν Αλμούνια λοιπόν υπήρξε ο «επιτηρητής» της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της προσαρμογής, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010. Δηλαδή, μέχρι και τους πρώτους μήνες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τότε που ο Γιώργος Παπακωσταντίνου μιλούσε δημοσίως για «Τιτανικό», και ο Γιώργος Παπανδρέου εξομολογείτο… κατ’ ιδίαν ότι «κυβερνούσε μια διεφθαρμένη χώρα».
Ακόμη και μετά τη διαδοχή του από τον Όλι Ρεν, ο Χοακίν Αλμούνια συνεχίζει να ασκεί βαθιά επιρροή στις Βρυξέλλες και τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατηρεί άλλωστε το αξίωμα του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, που του επιτρέπει να ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς, χωρίς να υφίσταται και την καθημερινή φθορά του Όλι Ρεν.
Η σημερινή έκδοση της Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο Χοακίν Αλμούνια έγινε ο πρώτος τόσο σημαντικός Ευρωπαίος, που παραδέχτηκε πως… το τέλος του δρόμου δεν απέχει πολύ. Μιλώντας σε οικονομικό forum, επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση στο επίπεδο του ενιαίου νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να διατηρήσει τη σημερινή συνοχή της. Κοινώς, θα διαλυθεί…
Η καλή ανάγνωση της «προφητείας» του Αλμούνια, εστιάζει στη χρηστικότητά της ως εργαλείο αφύπνισης για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως δε την πολιτική ηγεσία. Η άλλη ανάγνωση, που δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς για τον πρώην ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, ο οποίος έχασε το 2000 την πρωθυπουργία από τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, είναι ότι… έχει ποντάρει και ο ίδιος στα CDS της χρεοκοπίας της ευρωζώνης. Και… βάζει ένα χεράκι, για να έρθει η προοπτική αυτή πιο κοντά.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου