Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας η Ευρωζώνη σχεδιάζει εκτάκτως νέο πακέτο - λύση για την Ελλάδα



Τα νούμερα της Ελλάδας ακόμη και από την πλέον αισιόδοξη σκοπιά είναι πασιφανές ότι δεν βγαίνουν... Το φάντασμα της χρεοκοπίας πλανάται καθημερινά πάνω από τη χώρα μας και το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 109 δισ. ευρώ, κρίνεται κάτι περισσότερο από αναγκαίο. Ωστόσο προσκρούει σε έναν βασικό σκόπελο, αυτό των εγγυήσεων, το χορό των οποίων άνοιξε η Φινλανδία, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Απέναντι στη Φινλανδία στέκονται τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, πρωτοστατούντων των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων και των ασφυκτικών πιέσεων των αγορών για άμεση επίλυση της κρίσης, η Ευρωζώνη σχεδιάζει εκτάκτως νέο πακέτο - λύση για την Ελλάδα, κάτι που αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso, γνωστοποιώντας ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επεξεργάζονται την αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας.
Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης φροντίζουν σε καθημερινή βάση να μας ενημερώνουν για τις εναλλακτικές λύσεις που "ρίχνουν στο τραπέζι" οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία, αμετακίνητη στη θέση της για την απαίτηση εγγυήσεων από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πρότεινε τη δημιουργία μιας εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα υπάγεται στη νομοθεσία του κρατιδίου και στην οποία θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα. Μάλιστα η πρόταση προβλέπει ότι το ελληνικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα ελέγχει όλες τις μετοχές της εν λόγω εταιρείας, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν καλύψει τα ομόλογα του EFSF, η ιδιοκτησία της εταιρείας αυτής θα περάσει στα χέρια των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Οι πληροφορίες της τελευταίας εβδομάδας θέλουν να έχει τεθεί επί τάπητος νέα  - επικαιροποιημένη - πρόταση για παροχή εγγυήσεων με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Πρόκειται για μια πρόταση που προκύπτει όπως όλα δείχνουν από τους κύκλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στις χώρες της Ευρωζώνης ως εγγύηση τα κρατικοποιημένα μερίδια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα προκύψουν από τη μερική κρατικοποίησή τους. Αυτές οι εγγυήσεις πιθανόν να αφορούν το πακέτο ενισχύσεων των τραπεζών ύψους 20 δις. ευρώ. Οι εν λόγω πληροφορίες φαίνεται να συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες, καθώς συνάδουν και με την τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου ότι οι εγγυήσεις προς την Φινλανδία τις οποίες συζητεί η κυβέρνηση είναι "αποκλειστικά χρηματοοικονομικού χαρακτήρα".
Την ίδια ώρα η Αυστρία προτείνει τη σύνδεση των εγγυήσεων που καλείται να δώσει η Ελλάδα με κάποια προμήθεια, παρουσιάζοντας έτσι μία εναλλακτική που θα μπορούσε να επιλύσει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη γύρω από το θέμα αυτό. Κατά την αυστριακή πλευρά, αν οι εγγυήσεις συνδεθούν με κάποια προμήθεια, τότε οι αξιώσεις κάποιων χωρών θα περιοριστούν.
Στο μεταξύ σε "καυτή πατάτα" για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας τείνει να εξελιχθεί το σχέδιο για το rollover του χρέους. Ο στόχος που είχε τεθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το IIF, του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, είναι να προσελκύσουν τη συμμετοχή του 90% των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων, στόχος ο οποίος, παρά την αισιοδοξία αρκετών αξιωματούχων μοιάζει μακρινός και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναθεωρηθεί καθοδικά στο 60-70%.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του IIF, μέχρι τώρα 40 τράπεζες έχουν εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία του rollover. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά έχουν στην κατοχή τους περί τα 70 δισ ευρώ ελληνικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου