Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η ΤτΕ σε συνεργασία με διεθνή τράπεζα θα ελέγξει δάνεια ύψους 250 δις ευρώ των ελληνικών τραπεζών για να διαπιστωθεί η επάρκεια των προβλέψεων


 Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ….

08/06/11 
 Η ΤτΕ σε συνεργασία με διεθνή τράπεζα θα ελέγξει δάνεια ύψους 250 δις ευρώ  των ελληνικών τραπεζών για να διαπιστωθεί η επάρκεια των προβλέψεων -  Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ….
(Αποκλειστικό) Σε μια στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση προχωράει η ΤτΕ σε συνεργασία με την Τρόικα με στόχο την επικαιροποίηση των πραγματικών  κεφαλαιακών αναγκών  των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr η ΤτΕ και η διοίκηση της υπό τον Γ. Προβόπουλο  για να επιτύχει την μέγιστη διαφάνεια ειδικά στις διεθνείς αγορές θα αναθέσει σε μεγάλη επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού να αξιολογήσει πόσο επαρκείς είναι οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας τις διεθνείς παραδοχές,  να διαπιστώσει πόσο συγκλίνουν ή αποκλίνουν από την διεθνή τάση  και αν και πόσες νέες προβλέψεις χρειάζονται να διενεργήσουν για να καλύψουν προβληματικά δάνεια. Ουσιαστικά θα ελεγχθούν 250 δις ευρώ δανείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση των stress tests η ΤτΕ θα αναθέσει σε διεθνή οίκο να εκπονήσει διαγνωστική μελέτη για την πολιτική προβλέψεων των τραπεζών.
Η διεθνής τράπεζα θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις να είναι διεθνής αναγνωρισμένος οίκος και ταυτόχρονα να μην διατηρεί στενούς δεσμούς με ελληνικές τράπεζες π.χ. να είναι τωρινός σύμβουλός σε κάποια ελληνική τράπεζα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη διαφάνεια και προφανώς να μην υπάρξει ίχνος αμφισβήτησης των στοιχείων που θα παρουσιαστούν.
Ο διεθνής οίκος θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δάνεια των τραπεζών κάθε ελληνικής τράπεζας τα οποία και θα ελέγξει.
Στόχος της έρευνας που θα πραγματοποιήσει η ΤτΕ είναι να διαπιστωθεί αν οι ελληνικές τράπεζες διενεργούν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις τέτοιας κλίμακας που αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους στα χαρτοφυλάκια δανείων τους.
Είναι πιθανό οι προβλέψεις να μην είναι επαρκής αλλά για κάποιες τράπεζες να διαπιστωθεί ότι επαρκώς έχουν διενεργήσει προβλέψεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτη φορά πραγματοποιείται τέτοιας κλίμακας εσωτερική ενδελεχής έρευνα στα δάνεια των τραπεζών για λογαριασμό της ΤτΕ από διεθνή τράπεζα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογες διαγνωστικές μελέτες θα πραγματοποιήσουν τόσο η Κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας όσο και της Πορτογαλίας συνεργαζόμενες με διεθνείς τράπεζες.
Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που θα κρατήσει λίγους μήνες πιθανότητα προς το τέλος του 2011 η ΤτΕ θα έχει στα χέρια της την μελέτη του διεθνώς οίκου και με βάση αυτή θα καθορίσει πόσες και ποιες τράπεζες χρειάζονται 1) περαιτέρω αύξηση προβλέψεων και 2) νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Μπορεί για κάποιες να προκύψει ότι χρειάζονται μεγάλες κεφαλαιακές ενισχύσεις και κάποιες άλλες ότι είναι επαρκής.
Άρα θα ανοίξει εκ νέου ο κύκλος των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου και πάσης φύσεως κεφαλαιακών ενισχύσεων για τις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό αν προκύψουν μεγάλες ανάγκες για νέες αυξήσεις κεφαλαίου τα σχέδια για συγχωνεύσεις και εξαγορές να καταστούν επιτακτικά υλοποιήσιμα.
Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά ότι με βάση το καλύτερο σενάριο θα αυξηθούν περαιτέρω οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών ή λόγω της μεγάλης αύξησης προβλέψεων για προβληματικά δάνεια σε τράπεζες θα κληθούν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Άρα το κεφάλαιο των αυξήσεων κεφαλαίου δεν έχει κλείσει αλλά ανοίγει κε νέου για τις ελληνικές τράπεζες.
Με χρονικό ορίζοντα ότι προς τα τέλη του 2011 τέλη Φθινοπώρου ή αρχές Χειμώνα θα έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική μελέτη για κάθε μια τράπεζα ξεχωριστά και η ΤτΕ θα έχει σαφή εικόνα το ύψος αλλά και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει υποχρεωτικά λόγω προβληματικών δανείων νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα έχει επιδράσεις στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Θα τις καταστήσει πιο διαφανείς αλλά χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για τις ελληνικές τράπεζες.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου