Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ο ριψοκίνδυνος ελιγμός με τους καραμανλικούς

24.03.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η επιλογή της κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Είναι ωστόσο ευδιάκριτη, και προσφέρεται για πολιτική συζήτηση. Όπως και η προσπάθειά της να βγει από το τέλμα στο οποίο κινείται η Δημοκρατική Συμμαχία, περίπου από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής της.
Για τη Ντόρα Μπακογιάννη, φυσικά, ο λόγος. Που μετά τις αποκαλύψεις των εγγράφων του Wikileaks, επέλεξε να ορίσει ως κεντρικό θέμα στην πολιτική της ατζέντα, τον ρόλο του καραμανλικού στρατοπέδου στη μάχη για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή. Δηλαδή, να πείσει την κοινωνία ότι οι καραμανλικοί δεν την ήθελαν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και για τον λόγο αυτό ενίσχυσαν και προώθησαν την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά.
Η επιλογή της Ντόρας συνιστά ριψοκίνδυνη ζαριά. Αν της βγει, θα μπορεί να προσδοκά σε καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα της. Αν όχι, πιθανότατα η ίδια θα βρεθεί σε χειρότερη θέση από εκείνη στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί να κάνει μια «οπτική» διάκριση ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τους συνεργάτες του, το αποκαλούμενο «καραμανλικό στρατόπεδο». Γνωρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί εφεδρείες δημοφιλίας και αποδοχής στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, εκείνοι όμως που εξακολουθούν να τον βλέπουν θετικά, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που… πετάνε στην πυρά τους συνεργάτες του. Δηλαδή τους «καραμανλικούς», στους οποίους χρεώνουν την αποδόμηση της Νέας Διακυβέρνησης, που οδήγησε τελικά στην ιστορική συντριβή του 2009.
Το θεώρημα της Ντόρας είναι… απλοϊκό: Αυτά τα στελέχη πήγαν με τον Σαμαρά. Επομένως, βρίσκονται και σήμερα στα κέντρα αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα βέβαια, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και οι συνεργάτες της κατηγορούν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για «κλειστή ομάδα», δεν φαίνεται ωστόσο το… οξύμωρο της επιχειρηματολογίας τους να τους ενοχλεί. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Εξαιρώντας τον Καραμανλή από τη… συνωμοσία, για την οποία τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας προσπαθούν να μας πείσουν, η Ντόρα Μπακογιάννη προσδοκά στο να διατηρήσει ακέραια την απευθείας σχέση της με τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς «μεσάζοντες». Και φυσικά, να… εξαργυρώσει τα κέρδη στις επόμενες εκλογές. Η λογική δεν είναι μαζί της, αλλά στην πολιτική έχουμε δει πολλά…

Πηγή:  Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου