Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η παγκόσμια οικονομία στο μικροσκόπιο

24.03.2011ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Η οικονομική ανάλυση δεδομένων, καθώς και οι προβλέψεις των εξελίξεων, γίνονται πιά με όρους παγκόσμιας κλίμακας εξ’αιτίας της άρρηκτης διασύνδεσης των οικονομιών του πλανήτη. Έτσι, ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη επηρεάζει τις ΗΠΑ και αντίστροφα. Αν οι αγορές της Ασίας κατρακυλούν η επίδραση γίνεται αισθητή και στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη κ.ο.κ.
Γι’αυτό το λόγο η δημοσιοποίηση της στρατηγικής ανάλυσης της τράπεζας Citi παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σταχυολογούν μια σειρά από γεγονότα που υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Όπως εκτιμάται στην έκθεση τα γεγονότα αυτά λειτουργούν ως ενδιάμεσες φάσεις που εν’ συνεχεία πυροδοτούν άλλες εξελίξεις δημιουργώντας ένας ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων στις αναδυόμενες αγορές, όπως της Κίνας και της Ινδίας, προκλήθηκε κατά βάση από τη μείωση των σοδειών εξ’αιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον, η άνοδος στη ζήτηση τροφών, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης που βίωσαν οι αγορές αυτές, ήταν επίσης ένας λόγος που συνέβαλε στην αυξητική τάση των τιμών.
Το δεδομένο αυτό ανάγκασε τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων οικονομιών να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στα βασικά αγαθά. Έτσι η Κίνα προχώρησε σε αυξήσεις των επιτοκίων και την επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων για τραπεζικά αποθεματικά. Ινδία, Βραζιλία και Κορέα ακολούθησαν το παράδειγμα της Κίνας στην αύξηση των επιτοκίων. Παρόλα αυτά, τα μέτρα αυτά δεν εγγυώνται την επιτυχή συγκράτηση των τιμών, αφού πολλές φορές οι τιμές βασικών αγαθών, όπως καύσιμα και τρόφιμα, παραμένουν ανεπηρέαστες από νομισματικές πολιτικές.
Η ολοένα αυξανόμενη τιμή στις βασικές τροφές υπήρξε καταλυτική στις εξεγέρσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αν και η πυροδότηση των επαναστάσεων μπορεί να προήλθε από κάποια μεμονωμένα γεγονότα, όπως η αυτοπυρπόληση του διαδηλωτή στην Τυνησία, είναι σίγουρο πως η ραγδαία εξάπλωση των εξεγέρσεων είχε βαθύτερες αιτίες, πολιτικής και οικονομικής φύσης.
Οι επαναστάσεις οδήγησαν αναπόφευκτα σε ευρύτερη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα στην περιοχή, κάτι που προκάλεσε το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Συνέπεια της ανόδου στην τιμή του «μαύρου χρυσού» ήταν περισσότερη πίεση στις αναδυόμενες αγορές (Κίνα κλπ), που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα συγκράτησης των τιμών. Ωστόσο, και οι αναπτυγμένες οικονομίες της Δύσης άρχισαν να αισθάνονται την πίεση από την άνοδο του πετρελαίου.
Μετά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ήρθε η σειρά των οικονομιών της ΕΕ να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για να προλάβουν αρνητικές πληθωριστικές συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί πως σκέφτεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αναγκαστεί να κάνει το ίδιο μπροστά στον κίνδυνο του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Εκτός από τις νομισματικές πολιτικές προσανατολισμένες προς το πάγωμα των τιμών, η απόφαση για αυστηρά μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους θα σημάνει λιγότερα διαθέσιμα ποσά για οικονομική ανάπτυξη. Ακόμα και στις ΗΠΑ, που τον Ιούνιο λήγει το δεύτερο πακέτο της ποσοτικής χαλάρωσης, το Κογκρέσο προωθεί περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος, η έκθεση της Citi κάνει αναφορά και στην καταστροφή της Ιαπωνίας, με τη χώρα να αναγκάζεται να αυξήσει τη ζήτησή της για πετρέλαιο πιέζοντας περαιτέρω την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Πηγή:  Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου