Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι υπεράνω Μνημονίου;



Share
Οι Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες αν και θέλουν να είναι ανεξάρτητες και να παράγουν σοβαρό έργο υπέρ του πολίτη, εντούτοις, είναι απόλυτα… εξαρτημένες από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, σχεδόν 5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το δημόσιο σε ενοίκια για τα γραφεία που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Πρόκειται για κτίρια ιδιαίτερα… ευχάριστα και άνετα σε αντίθεση με χιλιάδες άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο, για την απίστευτη αυτή σπατάλη, ασφαλώς και δεν φταίνε αποκλειστικά οι ίδιες οι Αρχές, αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που συνεχίζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά για να μισθώνουν ακίνητα από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο διαθέτει εκατοντάδες ανεκμετάλλευτα κτίρια.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για να στηρίζει τον Έλληνα πολίτη, να συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα για το πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5.
Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι τα περίπου 1,2 ευρώ τον χρόνο που δίνονται για τη μίσθωση γραφείων στο συγκεκριμένο κτίριο, γεμίζουν τα… παγκάρια της Μονής Βατοπεδίου και διαχειριστής του ακινήτου ως επικεφαλής του μοναστηριού είναι ο… προφυλακισμένος ηγούμενος Εφραίμ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει έδρα τα τελευταία οκτώ χρόνια στο κτίριο αυτό που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, εκεί που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο αλλά δεν αξιοποιούνται. Κι όμως, την ίδια στιγμή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για την Ελλάδα, ο Συνήγορος σπαταλά 825 χιλ. ευρώ για τρεις ορόφους με θέα κι άλλα 460 χιλ. για ενοίκίαση γραφείων στο ίδιο κτίριο.
Αλλά και το ΑΣΕΠ, που επί χρόνια φροντίζει για τη διαφάνεια στην επιλογή προσωπικού, πληρώνει πάνω από 163 χιλ. ευρώ το μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου.
Περί τα 41.000 ευρώ είναι τα ενοίκια για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού.
Τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προτείνει τη συστέγαση σε ένα κτίριο του Δημοσίου όλων των Ανεξάρτητων Αρχών ώστε να ελαφρυνθεί ο κρατικός κορβανάς από τα τεράστια έξοδα για ενοίκια.
Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η μετεγκατάσταση σε άλλα κτίρια, προσκρούει πολλές φορές και στην αντίδραση των υπαλλήλων των αρχών οι οποίοι φυσικά δε θα ήθελαν να αφήνουν την άνεση των πολυτελών γραφείων για να μεταφερθούν κάπου αλλού.
Όμως, η πολιτεία που κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον και για το «συμμάζεμα» των δαπανών θα πρέπει να αδιαφορήσει για τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και να προχωρήσει σε άμεση αξιοποίηση κρατικών κτιρίων, όχι μόνο για τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.


Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου