Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας










3
Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας 
Η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, κινώντας τα νήματα για την αντιμετώπιση (;) της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια τη νομισματική ένωση, έχοντας έως και «αυταρχική» συμπεριφορά απέναντι στα περιφερειακά και υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα. Παρά τη θέση ισχύος της, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το χρέος του ίδιου του Βερολίνου, αφού τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα μόνο θετικά δεν είναι. 

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, τα οποία είναι υψηλότερα από εκείνα της Ισπανίας, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θέλει να το γνωρίζει αυτό».

Παράλληλα, πριν από δύο περίπου μήνες, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handesblatt, φιλοξένησε τις δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Bernd Raffelhueschen, ο οποίος, τόνισε ότι το γερμανικό δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία.

Εκτός από επίσημα δηλωμένο χρέος ύψους δύο τρισ., η Γερμανία φέρεται να έχει επιπλέον οφειλές που φτάνουν τα 5 τρισ. ευρώ, εξαιτίας των ελλειμμάτων στην κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον καθηγήτη. 

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση αρκετών γερμανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, δείχνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα του Βερολίνου δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αφόρητες πιέσεις. 

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος διευκρινίζει πως η υποβάθμιση δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, θεωρώντας πως οι τράπεζες μπορούν να χειριστούν πιθανά προβλήματα χρέους που θα πλήξουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει «ταβάνι» στα χρέη του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Το γερμανικό δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020. 

Μήπως κρύβει πολλά κάτω από το χαλί -με τη βοήθεια πολλών πλευρών- το Βερολίνο;



Βαγγέλης Βιτζηλαίος



Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου