Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εντείνεται η κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας



Εντείνεται η κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας

Ακριβοπλήρωσαν τη σημερινή έξοδό τους στις αγορές η Γαλλία και τη Ισπανία. Οι δημοπρασίες 10ετών ομολόγων των δύο κυβερνήσεων της ευρωζώνης ολοκληρώθηκαν κακήν κακώς με κόστος πρωτόγνωρο για δημοπρασίες επί εποχής ευρώ.

Αντιδράσεις από τη Μαδρίτη δεν υπάρχουν, καθώς η Ισπανία βαδίζει πλησίστια για τις γενικές εκλογές της Κυριακής και άλλωστε αναλόγως «χάλια» πήγαν και οι προχθεσινές δημοπρασίες ισπανικών τίτλων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.

Το Παρίσι, ωστόσο, μετά δυσκολίας συγκρατεί τις αντιδράσεις του εντός του πλαισίου της κοσμιότητας.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισπανική κυβέρνηση άντλησε 3,56 δισ. ευρώ (πλησιάζοντας αλλά μη πετυχαίνοντας τον στόχο της που ήταν τα 4 δισ. ευρώ) πληρώνοντας για τα 10ετή ομόλογα που εξέδωσε επιτόκιο «ιταλικού επιπέδου» (6,975%). Η προηγούμενη δημοπρασία ανάλογης διάρκειας ομολόγων, που διενήργησε η κυβέρνηση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα, πλήρωσε επιτόκιο 5,433%.

Στο Παρίσι ο εκνευρισμός της κυβέρνησης Φιγιόν ήταν φανερός - και πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι και στο Μέγαρο των Ηλυσσίων ήταν ακόμη μεγαλύτερος, μια και οι εξελίξεις ημέρα με την ημέρα ψαλιδίζουν έως τη ρίζα τους κι αυτές ακόμη τις ελπίδες επανεκλογής του Νικολά Σαρκοζί τον προσεχή Απρίλιο που πρόκειται να πεθάνουν τελευταίες.

Τις εξελίξεις της ημέρας ανέλαβε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. Εξαντλώντας όλα τα αποθέματα γαλατικής ευγένειας που διαθέτει, ο ευπαρουσίαστος υπουργός παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα του έχει αρχίσει να επιμολύνεται από την κρίση χρέους, χωρίς βεβαίως να έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά της στη δεινή κατάσταση που βρίσκονται τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, φερ' ειπείν.

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάδοση της κρίσης από την περιφέρεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή δύναμη πυρός.Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι δώσουμε στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (το EFSF δηλαδή). Και να δώσουμε στο EFSF τη δυνατότητα να λειτουργεί ως τράπεζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρουάν.

Ο γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι η Γαλλία δεν έχει ακόμη κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων της στο επιχείρημά της αυτό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ο Μπαρουάν: «Δεν θα μετατρέψουμε την απόρριψη της πρότασής μας σε casus belli. Αλλά φυσικά θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρώπη»!..


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - EuroCapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου