Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011






Σε συνέντευξη του στους Financial Times,  ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλλάρα, που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δηλώνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν ένα μεγαλύτερο κούρεμα στην αξία των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, η επιβολή μεγαλύτερης ζημιάς στους ομολογιούχους θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε πώληση κρατικών ομολόγων και άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε διάχυση της κρίσης χρέους και πτώση του ευρώ.
Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF δήλωσε “Δε βλέπουμε κάποιο ισχυρό επιχείρημα υπέρ του ανοίγματος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Η συμφωνία είναι συμφωνία”.
Να αναφέρουμε ότι ο αρθρογράφος των Financial Times σχολιάζει ότι και άλλοι κορυφαίοι τραπεζίτες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, κάτι που σημαίνει ότι η στάση του κ. Νταλλάρα ίσως αποτελεί διαπραγματευτική τακτική.
“Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός”
Να αναφέρουμε ότι επίσης ο κ. Νταλάρα παραδέχεται ότι από την 21η Ιουλίου, όταν συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης, έχουν μεταβληθεί ορισμένα δεδομένα, επισημαίνει ωστόσο πως μετά την πρόσφατη συμφωνία Τρόικας-Αθηνών, το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας έχει εκ νέου τροχοδρομηθεί. Υποστηρίζει ακόμα, πως κατά υπολογισμούς του IIFμε κούρεμα 21% και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το χρέος της Ελλάδος έναντι του ΑΕΠ έως το 2020 θα έχει μειωθεί στο 97% από 155% που είναι σήμερα, ποσοστό που ο ίδιος θεωρεί απολύτως διαχειρίσιμο. “Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός” με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποιεί ο διαπραγματευτής των Διεθνών Τραπεζών.
Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου