Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Όριο ψυχολογικής ισορροπίας το εισόδημα άνω των 1700 ευρώ


Όριο ψυχολογικής ισορροπίας το εισόδημα άνω των 1700 ευρώ




Έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας που διερευνά τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχολογία των ατόμων δείχνει πως η ψυχική μας ισορροπία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εισόδημα μας και μάλιστα το «καμπανάκι» του κινδύνου φαίνεται να χτυπά για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 1700 ευρώ.

Την έρευνα παρουσιάζει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα ο Κόσμος του Επενδυτή. Πρόκειται για μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε δείγμα 3.500 ατόμων και ξεκίνησε λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2008, και επεκτάθηκε ως το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων είχαν επηρεασθεί σοβαρά από την κρίση, ενώ το κατώτατο όριο ψυχολογικής ισορροπίας είναι τα 1.700 ευρώ το μήνα! Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή είναι ανάλογη με το εισόδημα, ενώ κάτω από το όριο αυτό η ικανοποίηση μεταβάλλεται.

Ποιά μπορεί να είναι η ψυχολογική μας ασπίδα ενάντια στην κρίση; Τα θετικά συναισθήματα. Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιος Σταλίκας, δηλώνει: «Αναζητήσαμε τι είναι αυτό που έκανε έναν στους τέσσερις ανθεκτικό στην κρίση, Βρήκαμε λοιπόν ότι εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα».

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

Το 47% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση

Το 59% των Ελλήνων εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης

Το 50,7% εμφανίζει άγχος

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο απ' ό,τι οι άνδρες καθώς εμφανίζουν λιγότερη αισιοδοξία και ελπίδα

Οι νέοι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους



iefimerida.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου