Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η επιστροφή του φόβου…



ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Η επένδυση στον φόβο, ή μάλλον στη διαχείρισή του, υπήρξε ιστορικά μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος άσκησης της εξουσίας. Για τις νεώτερες γενιές ανθρώπων, ο φόβος έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε που οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν, η Αλ Κάιντα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προσωποποίησαν το κακό, και ο πλανήτης έχασε για πάντα το αίσθημα ασφάλειας των κοινωνιών, που είχε κερδηθεί με κόπο και θυσίες.
Από εκείνη την ημέρα, κάθε επέτειος της τραγωδίας ξυπνά μνήμες, και επιτρέπει στον φόβο να επανακάμψει από το ασυνείδητο των κοινωνιών. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιάζει να θυμίζει… τελετουργικό, καθώς στην κορύφωση της προετοιμασίας για τις εκδηλώσεις μνήμης, το σχεδόν μόνιμο μοτίβο περιλαμβάνει «κόκκινο συναγερμό» και προχωρημένη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός σοβαρού τρομοκρατικού χτυπήματος.
Η φετινή διαδρομή προς την επέτειο, δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει την εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες η επανεκλογή του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου δεν μοιάζει καθόλου αυτονόητη. Αλλά και κυρίως, στην κορύφωση μιας οικονομικής ύφεσης, που διαδέχτηκε την κρίση η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008, και θα όφειλε θεωρητικά να αποτελεί ήδη παρελθόν για τη μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το κλίμα φόβου έχει επανακάμψει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οι Αμερικανοί ξεχνούν τη ζοφερή καθημερινότητα στην οποία καλούνται να επιβιώσουν, και ανησυχούν όταν βλέπουν… Μουσουλμάνο να τους προσπερνά. Και φυσικά, ετοιμάζονται να συσπειρωθούν γύρω από τον Πρόεδρο, αν συμβεί κάποιο απρόοπτο.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου