Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: «ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΓΚΑΛΟΥ» ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ


Σχέδιο να διευρύνουν τη βάση της εργασιακής εφεδρείας ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα, επιχειρώντας να βάλουν τάξη και στο «βαθύ Δημόσιο» επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα, με οδηγό την καθιέρωση του«κρατικού υπαλλήλου»* που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες μετατάξεις στο στενό δημόσιο τομέα τα δύο υπουργεία σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην κατάργηση υπηρεσιών και τμημάτων που θα αποδειχθεί ότι είτε υπολειτουργούν είτε δεν χρειάζονται στο πρότυπο όσων είχε εξαγγείλει παλαιότερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Στόχος είναι οι καταργήσεις αυτές των υπηρεσιών και  των τμημάτων να οδηγήσουν σε αντίστοιχες καταργήσεις οργανικών θέσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί η συνταγματική διάταξη (άρθρο 103 παρ. 4), σύμφωνα με την οποία «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».

Να σημειωθεί ότι τη θέση ότι εφόσον καταργηθεί η οργανική θέση καταργείται και η μονιμότητα διατύπωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και τη συμμερίζονται πολλοί συνταγματολόγοι ανάμεσά του και ο έτερος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος.
«Προτεραιότητα» στους εκτός ΑΣΕΠ μόνιμους
Με την άρση της μονιμότητας σε όσους δημοσίους υπαλλήλους η οργανική θέση καταργείται η κυβέρνηση διευρύνει τη βάση της εργασιακής εφεδρείας και στο στενό δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η κυβέρνηση στο στενό δημόσιο τομέα υπηρετούν περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι που είναι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μπορούν να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία, ανέρχονται σε περίπου 150.000.
Ωστόσο, στελέχη της ΑΔΕΔΥ έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι οι μόνιμοι του στενού Δημόσιου Τομέα είναι περίπου 450.000, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα (σχεδόν 180.000) είναι οι εκπαιδευτικοί. Από αυτούς η μεγάλη πλειοψηφία (σχεδόν 80% σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ) έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ ή επετηρίδας (εκπαιδευτικοί). Φαίνεται δε πως σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση «προτεραιότητα» στην άρση μονιμότητας θα έχουν όσοι στο στενό Δημόσιο Τομέα δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, στη βάση της εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν με αυτό τον τρόπο και άλλοι τουλάχιστον 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό εκτός από το μεγάλωμα της δεξαμενής της εργασιακής εφεδρείας στόχος είναι να μπει μία τάξη και στο στενό Δημόσιο Τομέα που εμφανίζεται και ως ο «μεγάλος ασθενής» του Δημοσίου.
Προϊδεάζουν Μόσιαλος, Λοβέρδος
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξηθεί η κινητικότητα στο Δημόσιο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την Πέμπτη και ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η επίθεση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στους δημοσίους υπαλλήλους. Να σημειωθεί ότι την «πρώτη φάση» της εργασιακής εφεδρείας θα την ανακοινώσουν την ερχόμενοι εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
ΕΔΩ

Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου