Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά ενέργειας



Οι νέοι κανόνες για την καταπολέμηση των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά χονδρικής, θα τεθούν σε ψηφοφορία από το ΕΚ, την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011.
Η αγορά αυτή θα παρακολουθείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να προλαμβάνουν και να επιβάλουν κυρώσεις σε περιπτώσεις καταχρηστικών συμπεριφορών, με στόχο την προστασία των τελικών καταναλωτών ενέργειας.
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός σχετικά με την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας θα διέπει όλες τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στην αγορά χονδρικής, και ειδικότερα τα συμβόλαια και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα που αφορούν την παραγωγή, προμήθεια και μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο νεοϊδρυθείς Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), ο οποίος έχει την έδρα του στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, θα παρακολουθεί όλες τις αγοραπωλησίες και θα παράσχει τα στοιχεία αυτά στα αντίστοιχα κράτη μέλη, τα οποία, με τη σειρά τους θα μπορούν να διερευνήσουν τις όποιες παραβιάσεις του κανονισμού και να επιβάλουν κυρώσεις.
Προκειμένου να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των αρμοδιοτήτων του οργανισμού ACER και εκείνων των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας, ο διευθυντής του οργανισμού θα υποχρεούται να συμβουλεύεται τις εθνικές αρχές για θέματα που αφορούν το νέο κανονισμό, ωστόσο, δεν θα δεσμεύεται από τις γνωμοδοτήσεις τους.
Κατόπιν αιτήματος του ΕΚ, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας χονδρικής θα πρέπει να εγγράφονται σε ένα εθνικό μητρώο, και αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Στις περιπτώσεις παραβιάσεων του κανονισμού, οι εθνικές κυρώσεις, θα αντανακλούν και τη ζημία που προκαλείται στους τελικούς καταναλωτές.

Agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου