Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΟΣΕ μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου με χρέη 1,3 δις. ευρώ – 158 εκατ. ευρώ χρωστά η τράπεζα Κρήτης και 70 εκατ. ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που ιδρύθηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου!



Εταιρίες θρύλοι του παρελθόντος, ΔΕΚΟ, εν ενεργεία επιχειρήσεις ακόμη και εταιρίες φαντάσματα περιλαμβάνει η λίστα με τους 6.000 μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που χρωστούν συνολικά περί τα 30 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση έδωσε χθες την λίστα στην δημοσιότητα σε μια κίνηση ομολογίας ότι αδυνατεί να εισπράξει αυτά τα χρέη που χρονολογούνται εδώ και κάποιες δεκαετίες.
Πρόκειται για οφειλές οι οποίες «φούσκωναν» με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τώρα το υπουργείο Οικονομικών να κυνηγάει την είσπραξη μόλις  8 δις. ευρώ από επιχειρηματίες που δεν υπάρχουν πια  ή από εταιρίες που έχουν περάσει σε νέους ιδιοκτήτες.
Ο νούμερο ένα οφειλέτης του δημοσίου είναι ο ΟΣΕ με 1,3 δις. ευρώ.  Και ακολουθεί από πλευράς ΔΕΚΟ ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με 163,58 εκατ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θυμήθηκαν και τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που επί Ανδρέα Παπανδρέου είχε αναλάβει να κρατικοποιήσει τις προβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ο Οργανισμός αυτός χρωστάει 70 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο! Θα τα εισπράξει άραγε το Δημόσιο;
Από τις εταιρίες του παρελθόντος η παλιά τράπεζα Κρήτης που είναι υπό εκκαθάριση και χρωστάει 158 εκατ. ευρώ. Από κοντά και και η Γραμμή ΑΕ του Κοσκωτά με χρέη 22,3 εκατ. ευρώ.
Η Πειραϊκή Πατραϊκή, την οποία θυμούνται οι παλαιότεροι, οφείλει 20,62 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος που εξαγοράστηκε από την Philip Morris, η οποία είχε πάρει και 20 εκατ. ευρώ ενίσχυση μέσω του αναπτυξιακού νόμου, χρωστάει 945.478 ευρώ.
Το πολυκατάστημα Μινιόν μπορεί να μην υπάρχει αλλά τα χρέη 22,33 εκατ. παραμένουν.

Μεταξύ των οφειλετών βρίσκονται ακόμη:

-          Ασφαλιστικές επιχειρήσεις:Ασπίς με 38,5 εκατ. η γενικών ασφαλειών και 37,43 εκατ. η ζημιών, Ενγατία με 132,7 εκατ., Astra με 16,93 εκατ. κ.λπ.),
-          Μέσα ενημέρωσης: Εκδόσεις Ακρόπολις με 5,65 εκατ., Αθηναϊκό Πρακτορείο Διανομής Τύπου με 1,5 εκατ., Τέταρτη Εξουσία με 17,5 εκατ., Μακεδονία 1,3 εκατ., Planet με 4,58 εκατ. κ.ά.),
-          Κατασκευαστικές Αττι-κατ με 9,3 εκατ., Θεμελιοδομή με 20,45 εκατ. κ.λπ.
-          ΠΑΕ και ΚΑΕ Πανιώνιος 21,8 εκατ., Αρης Καλαθοσφαιρική 21,21 εκατ., Πανιώνιος Καλαθοσφαίριση 12,29 εκατ., ΠΑΕ Καβάλας 10,06 εκατ., ΠΑΟΚ Καλαθοσφαιρική 68,4 εκατ. κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει προσκλήσεις ρύθμισης των χρεών πάνω από μια φορά. Η ανταπόκριση είναι μηδαμινή, καθώς οι μεγαλοοφειλέτες αγνοούν τις προσκλήσεις επικαλούμενοι  τις δυσκολίες των εποχών.
Εκτός της λίστας με τις επιχειρήσεις οφειλέτες που δόθηκε χθές στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών και έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα http://link.minfin.gr/ofeilesNP αναμένεται και η δημοσίευση ονομάτων φυσικών προσώπων εφόσον δοθεί η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί και διαδικτυακός τρόπος ανάρτησης στοιχείων για πλειστηριασμούς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου