Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Το ελληνικό θέμα σε έκτακτη ευρωσύνοδο

Η Ε.Ε. ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Εκτακτη σύνοδο του eurogroup με βασικό θέμα την Ελλάδα συζητούν στην Ε.Ε. Ο επικεφαλής του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αστειεύεται με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υπό το άγρυπνο βλέμμα του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. 

Ο επικεφαλής του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αστειεύεται με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ υπό το άγρυπνο βλέμμα του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προγραμματίζεται για τις 6 ή τις 13 Ιουνίου, προκειμένου να εξετασθούν οι εξελίξεις και να προετοιμαστεί η ατζέντα για τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις 24 Ιουνίου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας αλλά και για να οριστικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά του μόνιμου μηχανισμού που θα ισχύει από το 2013.
Παρά τις συζητήσεις των ημερών και παρότι η διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα συνεχίζεται, φαίνεται πως η έκθεση της τρόικας παρά τους πολλούς αστερίσκους δεν θα είναι αρνητική και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την επόμενη δόση. Μια στάση πληρωμών τώρα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Στην Ε.Ε. επιμένουν στην ανάγκη συναίνεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κι αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στις νέες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο 60-80 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της περιόδου 2012-2013. Κι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει το ΔΝΤ την εκταμίευση.
Το νέο ευρωπαϊκό πακέτο, όμως, με δεδομένες και τις αντιδράσεις στις χώρες του Βορρά, θα απαιτήσει νέες δεσμεύσεις και πολύ σκληρούς όρους. Η πίεση για συνεννόηση των κομμάτων δεν θα σταματήσει. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανό να ζητηθεί η έγκριση της συμφωνίας για το νέο δάνειο και των όρων που θα το συνοδεύουν και από τη Ν.Δ., κάτι για το οποίο προδιαθέτουν και οι δηλώσεις του Ολι Ρεν την Παρασκευή. «Τότε ο Α. Σαμαράς θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, αφού θα φανεί ότι πηγαίνει όχι κόντρα στον Γ. Παπανδρέου αλλά στην Ε.Ε., στην οποία τον πρώτο λόγο έχουν οι ομοτράπεζοί του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο ωστόσο σημειώνει ότι η πίεση αυτή εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, αφού είναι δύσκολο να προεξοφληθεί πού μπορεί να οδηγήσει σε περίπτωση που η Ν.Δ. αρνηθεί, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι ηγέτες των χωρών του Βορρά υπολογίζουν κι αυτοί το πολιτικό κόστος και αυτή τη φορά θα δώσουν επιπλέον χρήματα πολύ πιο δύσκολα απ' ό,τι πέρυσι το Μάιο.
Αυτό που φαίνεται να έχει παγώσει είναι η συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, αφού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ εξακολουθεί να βάζει βέτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι αν γίνει μια τέτοια κίνηση για την Ελλάδα, θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», θα ενεργοποιηθούν τα CDS και θα αυξηθεί η πίεση στις υπόλοιπες χώρες που έχουν προβλήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η γερμανική πλευρά και ο Β. Σόιμλπε έχουν σταματήσει την κουβέντα περί αναδιάρθρωσης και μιλούν για άλλους τρόπους βοήθειας. Η κουβέντα αναμένεται ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο αργότερα, όταν επικεφαλής της ΕΚΤ θα είναι ο Μ. Ντράγκι, ο οποίος παρότι Ιταλός είναι πιο κοντά στις θέσεις του Βερολίνου.
Σε αυτή τη φάση στην Ε.Ε. προσπαθούν να θωρακίσουν τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μια «ειδική περίπτωση». Οι συζητήσεις περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας συνεχίζονται στο παρασκήνιο και δηλώσεις όπως αυτές του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν περί επανόδου στη δραχμή δεν θα σταματήσουν. Ομως, όσο η απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες μεγαλώνει και ο κίνδυνος «μετάδοσης της κρίσης» μειώνεται, τόσο τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα για τη χώρα μας, αφού οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα έχουν «ξεφορτωθεί» τα ελληνικά ομόλογα και οι χώρες θα μπορούν να επιμεριστούν τις απώλειες μιας πιθανής αναδιάρθρωσης, για την οποία προϋπόθεση όμως θα είναι να βρίσκεται η χώρα εντός στόχων. Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προς το παρόν «αγοράζει» κι άλλο χρόνο. Χρόνο, όμως, εξασφαλίζουν και οι Ευρωπαίοι, για να καταλήξουν στο τι πρέπει να κάνουν.


Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου