Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

«Γαλάζια» δυναμική

Τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας  Pulse που δημοσιεύει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

 
«Γαλάζια» δυναμική
Τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας  Pulse που δημοσιεύει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής πιστοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτό που αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη. Ότι δηλαδή οι πολίτες απορρίπτουν την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης του Μνημονίου, η οποία οδηγεί τη χώρα προς την καταστροφή. Και, παράλληλα, επικροτούν τη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς για την έξοδο από την κρίση.
Μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 και την άνοδό του στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ΝΔ, για πρώτη φορά, προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Ταυτόχρονα, ο Α. Σαμαράς καταγράφει αύξηση της δυναμικής του και δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να προσπεράσει στην καταλληλότητα τον Γ. Παπανδρέου με τον οποίο είναι ήδη ισόπαλος – πράγμα πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό στις αρχές της διακυβέρνησής του.
Το σημαντικότερο, πάντως, συμπέρασμα που συνάγεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι, κατά τη γνώμη μας, το γεγονός ότι οι θέσεις του Α. Σαμαρά για την οικονομία, μετά το λεγόμενο Ζάππειο ΙΙ, δεν γίνονται δεκτές με ικανοποίηση μόνο από το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ, αλλά βρίσκουν απήχηση στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, ακόμη και στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Η επαναδιαπραγμάτευση για την αλλαγή των όρων του μνημονίου αποτελεί αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, η οποία, μάλιστα, πιστεύει ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση. Είναι σαφές ότι οι πολίτες – ανάμεσά τους και ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – βλέπουν την ελπίδα στο πρόγραμμα της ΝΔ.
Όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι, αυτή τη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι ξεκάθαρο ότι διαμορφώνονται βάσιμες προϋποθέσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο άμεσο μέλλον, καθώς η ΝΔ δείχνει ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Και μπορεί να έχει ακόμη απόσταση να διανύσει στην κούρσα για την αλλαγή, όμως είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με ταχύτερους ρυθμούς.


Ελεύθερος Τύπος - Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου