Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

H «slow food» στη Στουτγάρδη στηρίζει την τοπική γαστρονομική παράδοση

 30/4/2011 H «slow food» στη Στουτγάρδη στηρίζει την τοπική γαστρονομική παράδοση
Η οργάνωση «slow food» έχει στόχο να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Πρόσφατα διοργάνωσε την έκθεση «Η αγορά της γεύσης» στη Στουτγάρδη. H «slow food» δεν είναι απλά μια ακόμα μη κερδοσκοπική οργάνωση, είναι μια κίνηση με σκοπό την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που κερδίζει καθημερινά νέους υποστηρικτές. Ο σεβασμός στη Φύση, στην αγροτική βιοποικιλότητα, στις τοπικές τέχνες και τεχνικές, στη παραδοσιακή γνώση και την χειρονακτική εργασία είναι τα βασικά στοιχεία που εμπνέουν το παγκόσμιο κίνημα του Slow Food.
Το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε από την Ιταλία, είναι ενεργό σε χώρες και πολιτισμούς πολύ διαφορετικούς, από τη Βενεζουέλα μέχρι την Ισλανδία και τη Βρετανία. Η οργάνωση, που απαριθμεί πάνω από 100.000 υποστηρικτές σε 150 χώρες, έχει ως στόχο την δημιουργία διατροφικής συνείδησης. Το Slow Food έχει γίνει ένας δυναμικός φορέας που αναγνωρίζεται τόσο από τους μεμονωμένους αγρότες, όσο και από παγκόσμιους φορείς, όπως ο FAO (Food and Agricultural Organization – Oργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας).
Το κίνημα του Slow Food γεννήθηκε στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν μια παρέα ευαίσθητων πολιτών που αγαπούσαν τη ζωή και την πατρίδα τους, αντέδρασαν έντονα στην εξάπλωση της ισοπεδωτικής κυριαρχίας των αμερικάνικων ΜακΝτόναλντ στη πόλη Μπρα του Πιεμόντε. Αντέδρασαν στην ανερχόμενη μαζικοποίηση της παραγωγής και της κατανάλωσης των τροφίμων και τον κίνδυνο της εξαφάνισης της παραδοσιακής τοπικής ιταλικής κουζίνας και των ιδιαίτερων προϊόντων της. Τότε δημιουργήθηκε η «Agricola» που μετονομάσθηκε σε «slow food».
Υποστηρίζει και καλλιεργεί τη γαστρονομική τοπική παράδοση, προωθεί την βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία και τέλος δημιουργεί δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Πρόκειται λοιπόν για ένα αγώνα που μας αφορά όλους. Το τι τρώμε και το πώς τρώμε δεν περιορίζεται μόνο στα πορτοφόλια και στα στομάχια του καθενός μας. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και η συμπεριφορά του καθενός επηρεάζει άμεσα το σύνολο.
Το «slow food» δεν αναφέρεται μόνο στη διαδικασία κατανάλωσής του όταν φτάσει στο τραπέζι μας. Περιλαμβάνει όλη την αργή διαδικασία για τη παραγωγή του, την επεξεργασία του με συνείδηση σεβασμού και αγάπης για το προϊόν και για τον «καταναλωτή», μέχρι την προετοιμασία και το μαγείρεμά του με συναίσθηση προσφοράς και αγάπης γι’ αυτούς που θα το φάνε. Επιστρέφει έτσι στην πρωταρχική ιερότητα της τροφής, που υπήρξε μια από τις βάσεις της πνευματικότητας του ανθρώπου.
Η ζωτική δύναμη του Slow Food βρίσκεται στην ανοικτή νοοτροπία του, που χαρακτηρίζεται από την ισότητα και τον σεβασμό ανάμεσα στις διάφορες διατροφικές και καλλιεργητικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Η φιλοσοφία της Οργάνωσης πριμοδοτεί την ιδιαιτερότητα, την ποικιλία και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη της κάθε κουλτούρας, να κάθεται στο τραπέζι και να απολαμβάνει το φαγητό του!
Από τις 14 μέχρι τις 17 Απριλίου, έγινε στην Στουτγάρδη η έκθεση με τίτλο: «Η αγορά της γεύσης». Η έκθεση, με πάνω από 400 περίπτερα, απευθυνόταν τόσο στους τελικούς καταναλωτές, όσο και σε ανθρώπους του χώρου. Τα θέματα των διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της έκθεσης ήταν κυρίως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων, καθώς και το πρόβλημα υπερδιάθεσης τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ. Τα περίπου 10.000 μέλη της «slow food» Γερμανίας διοργανώνουν συναντήσεις και με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων μαγαζιών προσπαθούν να προάγουν τοπικά, βιολογικά προϊόντα δίκαιου εμπορίου.
 
AGROTYPOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου