Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

G20:ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ 7 ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Να θέσει τις πολιτικές 7 μεγάλων κρατών στο μικροσκόπιο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επαναληφθεί παγκόσμια κρίση, αποφάσισε η ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών (G20), κατά τη την εαρινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των...
χωρών-μελών της.
Έπειτα από πολύμηνες διαφωνίες, η G20 συμφώνησαν όσον αφορά τις «ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο γύρο των εργασιών για την διόρθωση των μεγάλων και επίμονων (οικονομικών) ανισορροπιών».
Έτσι, βάσει των συμφωνηθέντων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει, μεταξύ άλλων δεικτών, τα επίπεδα των χρεών των 7 κρατών, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και τα εμπορικά τους ισοζύγια προκειμένου να κρίνει εάν οι πολιτικές μιας χώρας θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική και η κάθε χώρα δε θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.
Η συγκεκριμενοποίηση των όρων αναμένεται να γίνουν στην επόμενη σύνοδο της G20, που θα διεξαχθεί σε δυο μήνες, στο Παρίσι.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των 20, οι χώρες που συγκεντρώνουν πάνω από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα υπόκεινται σε βαθύτερη, δεύτερου επιπέδου ανάλυση των ανισορροπιών των οικονομιών τους.
Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το ΔΝΤ είναι οι ΗΠΑ -που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος- η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα -που βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου περί των παγκόσμιων αναπτυξιακών ανισορροπιών- η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία κι η Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου