Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Κομισιόν: Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη διαχείριση απορριμμάτων

Γλυτώνει» η Ελλάδα τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές
H Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πίσω στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και θα χρειαστεί χρόνια για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος, εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι γίνεται «σοβαρή δουλειά», όσον αφορά στο κλείσιμο των παράνομων χωματερών.
 

Ο Γιάνες Ποτότσνικ εκτίμησε ότι η υλοποίηση του σχεδίου για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2011, και την αποκατάσταση εκείνων που είχαν κλείσει μέχρι τα μέσα του 2012 θα έχει ως αποτέλεσμα να γλυτώσει η Ελλάδα την παραπομπή στο ευρωδικαστήριο και την επιβολή προστίμων. Υπογράμμισε ότι η λειτουργεία τους είχε οδηγήσει τη χώρα «στο τελευταίο στάδιο προτού παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη».
Την περασμένη Παρασκευή, ο Σλοβένος επίτροπος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, και την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Τον ενημέρωσαν για την πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου για τις χωματερές (έχουν κλείσει 141 από τους 249 που λειτουργούσαν το Νοέμβριο του 2010), καθώς και την πορεία υλοποίησης των έργων ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γ. Ποτότσνικ εκτίμησε ότι οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις θα έχουν θετική επίδραση στην προσπάθεια της Ελλάδας να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές ανακύκλωσης, επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων.
Μιλώντας σε επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι το περιβάλλον δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα, λόγω της κρίσης.

Πηγή: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου