Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Δεν υπάρχει στη χώρα μας τρόπος διαχείρισης των αγροτικών αποβλήτων καταγγέλλει ο δήμαρχος Σοφάδων

11/4/2011 Δεν υπάρχει στη χώρα μας τρόπος διαχείρισης των αγροτικών αποβλήτων καταγγέλλει ο δήμαρχος Σοφάδων
Την έντονη ανησυχία του για τα αγροτικά απόβλητα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος με επιστολή που απηύθυνε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη. Ενόψει μάλιστα της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ο Δήμαρχος Σοφάδων προτρέπει τους αρμόδιους Υπουργούς να ασχοληθούν άμεσα και αποτελεσματικά με την διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων.
Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Σοφάδων παρά τις αναζητήσεις του για την εξεύρεση λύσης, απάντηση δεν υπήρξε για τις δυνατότητες διάθεσης αυτού του είδους των αποβλήτων. «Πιστεύουμε ότι την αποκομιδή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων μπορούμε ως δήμος να την υλοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό. Το ερώτημα όμως είναι τι θα τα κάνουμε αυτά τα απορρίμματα που θα μαζέψουμε. Υπάρχει φορέας που μπορεί να τα διαχειριστεί;», αναρωτιέται ο κ. Παπαδόπουλος.

Παρατίθεται ακολούθως το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κυρία Υπουργέ - Κύριε Υπουργέ
Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή του Θεσσαλικού κάμπου είναι ορθάνοιχτη χωρίς κανένα σχέδιο η προγραμματισμό για την επούλωσή του. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων με αποτέλεσμα οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους πετιούνται ανεξέλεγκτα ή καίγονται επιβαρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με τοξικές ουσίες το έδαφος, τον αέρα και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι αφενός μεν η καταστροφική αλλοίωση των φυσικών λειτουργιών και αφετέρου η καταστροφική επιστροφή των συνεπειών της περιβαλλοντικής μόλυνσης μέσα από το φυσικό κύκλο στους ίδιους τους ανθρώπους. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στη Θεσσαλία και στο Δ. Σοφάδων καθώς οι ποσότητες γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μεγάλες.
Καθώς οδεύουμε λοιπόν προς τη νέα καλλιεργητική περίοδο διαφαίνεται πως ούτε και φέτος θα υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη και προγραμματισμός για το θέμα αυτό. Για μια ακόμα χρονιά θα ποτίσουμε το περιβάλλον με τεράστιες ποσότητες τοξικών προερχόμενα από αγροτικά απόβλητα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως παρά τις αναζητήσεις μας για την εξεύρεση λύσης, απάντηση δεν πήραμε για τις δυνατότητες διάθεσης αυτού του είδους των αποβλήτων. Πιστεύουμε ότι την αποκομιδή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων μπορούμε ως δήμος να την υλοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό. Το ερώτημα όμως είναι τι θα τα κάνουμε αυτά τα απορρίμματα που θα μαζέψουμε. Υπάρχει φορέας που μπορεί να τα διαχειριστεί;
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να απαντήσω στα ερωτήματα αυτά και για αυτό και απευθύνομαι σε σας προκειμένου το Υπουργείο να μου υποδείξει τρόπους διαχείρισης και διάθεσης αυτών των απορριμμάτων».
 
Πηγή:  agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου