Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ο Καντάφι αποδέχθηκε σχέδιο εκεχειρίας

 

pilotSeat


Ο Μουαμάρ Καντάφι αποδέχθηκε το σχέδιο εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Τρίπολη με τον Λίβυο ηγέτη μαζί με τους ομολόγους του της Μαυριτανίας, του Μάλι, της Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς και τον ΥΠΕΞ της Ουγκάντα.
Το καθεστώς του λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, έκανε δεκτό τον "χάρτη πορείας", που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση, προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση στη Λιβύη, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος.
Ο χάρτης πορείας προβλέπει την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων, τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου μεταξύ των πλευρών, ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.
Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Ο Επίτροπος Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, Ράμταν Λααμάμρα, σε ερώτηση αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε ότι υπήρξαν συζητήσεις με τον Λίβυο ηγέτη, αλλά δε μπορεί να μιλήσει για αυτές διότι δεν πήρε μέρος και επειδή πρέπει να διαφυλάξει την εμπιστευτικότητά τους. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ένωση υποστηρίζει ότι δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Aφρικανικής Ένωσης, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας.
Τα μέλη της αποστολής της Aφρικανικής Ένωσης, εκτός του Τζέικομπ  Ζούμα, που αναχώρησε από τη Λιβύη, εξαιτίας άλλων "υποχρεώσεών" του, πέρασαν τη νύχτα στην Τρίπολη και σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα.
Η μεσολαβητική προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης αναμένεται να συναντήσει μεγάλες δυσκολίες, καθώς οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν κάθε πρόταση εκεχειρίας που δεν προβλέπει την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του.
Στο πεδίο των μαχών οι επιδρομές των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων συνεχίζονται και σύμφωνα με τη Συμμαχία στη διάρκεια αυτών καταστράφηκαν 11 άρματα μάχης στην κοντά στην Ατζνταμπίγια και 14 στην Μιζουράτα, τη μοναδική πόλη στη δυτική Λιβύη, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι χθεσινές επιδρομές ήταν οι σφοδρότερες από την ημέρα που η Συμμαχία ανέλαβε δράση.
Χθες, για δεύτερη ημέρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Ατζνταμπίγια. Πυρά όπλων και εκρήξεις ακούγονταν από πολλές πλευρές της πόλης και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σφυροκόπημα της πόλης από δυνάμεις του καθεστώτος.

Πηγή: SigmaLive και Newstrap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου