Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Σαμαρά στην Ρωσία



E-mailΕκτύπωσηPDF
tzamtzis-gia-samara-rosiaΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΠΕΛΛΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ
Όταν το 2005, σε εφαρμογή της πολιτικής του Κώστα Καραμανλή για άνοιγμα στην Ρωσία και την Κίνα, υπογράφονταν από τους τρεις Υφυπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ευριπίδη Στυλιανίδη Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, Χρήστο Φώλια Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Ευάγγελο Μπασιάκο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), οι εμπορικές συμφωνίες για τα αγροτικά και άλλα προϊόντα, με τον Πρόεδρο του Εξωτερικού Εμπορίου της Ρωσίας και πρώην Πρωθυπουργό Πριμακωφ, μια νέα σελίδα ξεκινούσε σε οικονομικό επίπεδο για την χώρα μας.
Είχα την τιμή τότε ως μέλος της Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας να συμμετέχω στην αποστολή την οποία διοργάνωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχοντας μάλιστα μαζί μας, με ''κλεισμένα'' εκ των προτέρων, εκατοντάδες επαγγελματικά ραντεβού, σε 150 επιχειρηματίες από την χώρα μας, που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Μόσχα.
Τα αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών και γενικότερα των πολύ καλών σχέσεων με την Ρωσία τα ''γεύτηκαν'' και οι αγρότες μας και φυσικά και οι αγρότες της Πέλλας.
Όλοι οι αγρότες θυμούνται ότι οι προοπτικές των εξαγωγών μας, άλλαξαν με το άνοιγμα της αγοράς της Ρωσίας.
Τα αγροτικά προϊόντα της χώρας και ιδιαίτερα της Πέλλας βρήκαν μια νέα πολύ μεγάλη αλλά και οικονομικά ισχυρή αγορά στην Ρωσία.
Το ροδάκινα, τα κεράσια τα νεκταρίνια ,τα μήλα, τα αχλάδια, τα βερίκοκα, τα ακτινίδια, τα σταφύλια, τα λαχανικά μας και αλλά προϊόντα, κατέκλυσαν την ρωσική αγορά.
Η κουβέντα του Προέδρου του Εξωτερικού Εμπορίου της Ρωσίας κ. Πριμακώφ ήταν ξεκάθαρη ...''Εμάς μας αρέσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά μην μας φέρνετε τα τουρκικά ή άλλα, σαν ελληνικά. Εμείς θέλουμε ελληνικά αγροτικά προϊόντα''.
Δυστυχώς είχαν προλάβει κάποιοι και μας είχαν εκθέσει με τις λαμογιές τους.
Τον Ιούνιο του 2011 οι καλές σχέσεις με την Ρωσία ''πάγωσαν''.
Φρόντισε γι αυτό ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ''παγώνοντας'' τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τον South Stream και αλλάζοντας πολιτική απέναντι στην Ρωσία.
Τα αποτελέσματα τα ένιωσαν όχι μόνο οι αγρότες μας αλλά και ο τουρισμός μας. Δεχτήκαμε μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Τα ροδάκινα τα κεράσια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα της χώρας αλλά και του νομού μας, έχασαν την πιο σημαντική αγορά τους, με αποτέλεσμα την μη απορρόφηση των προϊόντων αλλά και τις πολύ χαμηλές τιμές.
Η περσινή χρονιά , το 2011, ήταν για τα αγροτικά μας προϊόντα μια πάρα πολύ κακή χρονιά εξ αιτίας της απώλειας της αγοράς της Ρωσίας. Αλλά και στο τουρισμό μας είχαμε μεγάλες απώλειες με την στροφή των Ρώσων τουριστών σε άλλους προορισμούς και κυρίως στην Τουρκία.
Ανέφερα όλα τα παραπάνω για να δώσω όσο πιο απλά μπορούσα τις οικονομικές παραμέτρους και τα θετικά αποτελέσματα των καλών σχέσεων με την Ρωσία, αλλά και των κακών αποτελεσμάτων, λόγω του παγώματος των σχέσεων μας.
Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ρωσία και η συνάντηση του με τον Πούτιν τον Ιανουάριο που πέρασε, μας δίνει ξανά την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η Ελλάδα χρειάζεται φίλους δυνατούς, φίλους που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μας και στην προσπάθεια μας για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται την αγορά της Ρωσίας για τα αγροτικά και τα βιομηχανικά μας προϊόντα, καθώς και τους Ρώσους τουρίστες που είναι από τους πλέον εύπορους επισκέπτες.
Τα θέματα της ενέργειας , πετρέλαια και φυσικό αέριο στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στις θάλασσες μας, μπορούν να αποτελέσουν άλλο ένα τομέα συνεργασίας με τους Ρώσους όπως και με τους Ισραηλινούς, τους οποίους έχει ήδη επισκεφτεί ο Αντώνης Σαμαράς και συζήτησε μαζί τους τα ενεργειακά θέματα.
Αυτές οι πολιτικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά (επίσκεψη στην Ρωσία , επίσκεψη στο Ισραήλ, παλιότερα επίσκεψη στις ΗΠΑ και άλλου) και η αταλάντευτη στάση του για την θέση της Ελλάδος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στην Ευρωζώνη), σηματοδοτούν την ξεκάθαρη πρόθεση του, για μια πολύπλευρη ελληνική εξωτερική πολιτική, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων, επ' ωφελεία της χώρας μας, με όλους τους ''ισχυρούς παίκτες'' για ένα καλύτερο αύριο της Ελλάδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου