Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδρίαση ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με την Ελλάδα στο επίκεντρο





Image
Με το θέμα του ύψους της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα να παραμένει ανοιχτό, το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού συνεδριάζει σήμερα, στις 10 το πρωί, ώρα Ουάσιγκτον, δηλαδή στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, θα φανούν, όμως, ξεκάθαρα οι προθέσεις των μελών του σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης. Θα φανεί, δηλαδή, ποιες χώρες - μέλη είναι υπέρ και ποιες είναι κατά της αύξησης της συμμετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στη Σύνοδο του G20, το Σαββατοκύριακο στο Μεξικό.
Πηγές του Ταμείου υποστηρίζουν ότι θα περιμένουν να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Ευρωπαίων, «οι οποίοι πρέπει να λάβουν και ακόμα δεν έχουν πάρει αποφάσεις για το δίχτυ προστασίας προς τις προβληματικές χώρες, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση».
Στέκονται, μάλιστα, ιδιαίτερα στο δεύτερο σημείο, αφού - όπως λένε - «το Ταμείο μπορεί να μη δώσει αυτά που περιμένουν οι Ευρωπαίοι», μην κρύβοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις στη γηραιά ήπειρο.
Ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία Αμερικανών και Ευρωπαίων, που είναι υπέρ της διεύρυνσης της χρηματοδότησης. Οι τελικές αποφάσεις του Ταμείου, πάντως, θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Δ.Σ., την Τρίτη και 13 Μαρτίου.
Αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση, η επικεφαλής του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, θα πετάξει για Βρυξέλλες, για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των 27.
Σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό, επανέλαβε με νόημα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους, προσθέτοντας ότι «Μιλάμε ακόμα με «εάν», αφού η Ελλάδα θα πετύχει χρηματοδότηση μακροπρόθεσμα, δηλαδή πρέπει να στηριχθεί στο μεσοδιάστημα οικονομικά». Τόνισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου