Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι έβαλαν “κοριούς” στον Ερντογάν;




Το θυελλώδες πέρασμα του Ταγίπ Ερντογάν από την πολιτική ζωή της Τουρκίας, επιβεβαίωσε όσους θεωρούν ότι τις πραγματικές ανατροπές τις κάνουν οι… εξαιρέσεις. Εκείνοι δηλαδή που διαψεύδουν τις πιθανότητες, και εν πολλοίς σταματούν τον χρόνο, προκειμένου να αφήσουν το δικό τους ιστορικό αποτύπωμα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ξεκίνησε από τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, για να φτάσει να παραγκωνίζει το διαχρονικά πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο της γειτονικής χώρας, η ιεραρχική γραφειοκρατία του οποίου διεκδικεί για τον εαυτό της τον ρόλο του αέναου θεματοφύλακα του «κεμαλισμού».
Αν ωστόσο πιστέψουμε τον Εγκεμέν Μπαγίς, ένα από τα «φρέσκα» πρόσωπα της τουρκικής πολιτικής ζωής, που αναδείχτηκε επί ημερών του Ταγίπ Ερντογάν, και είναι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο «νέος Κεμάλ» ενόχλησε τόσο το κατεστημένο της χώρας του, ώστε να πέσει θύμα… κοριών.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς αποκάλυψε ότι Τούρκος εισαγγελέας ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην εξάρθρωση των θυλάκων πολιτικής εκτροπής στο στράτευμα, τον ενημέρωσε ότι τόσο εκείνος, όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης, και φυσικά ο Ταγίπ Ερντογάν, είχαν πέσει θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών. Παρακολουθήσεων που, σύμφωνα με τον Εγκεμέν Μπαγίς περιελάμβαναν ακόμη και συνομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του, στην κρεβατοκάμαρά τους…
Ο αντίλογος των αποκαλύψεων Μπαγίς εστιάζεται στην πιθανή προσπάθεια του Τούρκου υπουργού να παράσχει μερική αιτιολόγηση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και η Δικαιοσύνη έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις δημοσιογράφων. Τόνισε, βλέπετε, ότι τα προϊόντα των παραπάνω υποκλοπών, βρίσκονταν στα χέρια εκπροσώπων του Τύπου.
Το πιθανότερο είναι ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, όπως αυταπόδεικτα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Δείχνει ωστόσο και κάτι ακόμη: Ότι η Τουρκία… εκσυγχρονίζεται. Και έρχεται πιο κοντά στον δυτικό τρόπο διαχείρισης της εξουσίας.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου