Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κίνημα των 10: Εκχώρηση ιδιοκτησίας στους Δήμους

του Ριχάρδου Σωμερίτη 22/04/2011

 

Το θα επιθυμούσα και συνεπώς προτείνω με βάση και ξένες εμπειρίες:

- Συστηματικές πρωτοβουλίες για να φτάσουμε επιτέλους σε πραγματικές δημοκρατικές και αν το θέλουν οι λαοί (που σήμερα δεν φαίνεται να το θέλουν) προοδευτικές ενωμένες πολιτείες της Ευρώπης.
- Υπέρβαση των εθνικισμών, των δικών τους φυσικά, αλλά ας ξεκινήσουμε από τους δικούς μας, για τη λύση των προβλημάτων με όλους τους γείτονες.
- Θέσπιση κανόνων σταδιακού ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων του Δημοσίου για να ξεφύγουμε από τα ελλείμματα και αποκλειστική χρήση ενός λογικού, σε σχέση με τα δημόσια έσοδα, δανεισμού για παραγωγικές επενδύσεις.
- Ανασύνταξη με ριζική μεταρρύθμιση ενός νέου αποτελεσματικού Δημόσιου τομέα (κυρίως: υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας) με βάση σύγχρονες αρχές διοίκησης, επενδύσεων και προσωπικού των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων.
- Θέσπιση συνταγματικών δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας για τα κόμματα, τα συνδικάτα και τις επαγγελματικές ενώσεις με δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους.
- Χωρισμό Εκκλησιών και Κράτους με εθνικοποίηση των περιουσιών τους και, για να καλύπτονται τα έξοδα στέγης, λειτουργίας και μισθοδοσίας, θέσπιση ειδικού φόρου σε όσους δηλώνουν πιστοί.
- Εκχώρηση της ιδιοκτησίας της αστικής γης (οικοπέδων) στους Δήμους και οικονομικά προσιτή μακρόχρονη ενοικίασή της σε ιδιοκτήτες ή μελλοντικούς ιδιοκτήτες ώστε να εξασφαλίζεται ένα ανεκτό επίπεδο τιμών, ο σεβασμός των πολεοδομικών κανόνων και μια πιο ευχερής εξεύρεση χώρων για κοινωνικούς σκοπούς: πράσινο, σχολεία, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, πλατείες κ.τ.λ.
- Ένταξη των μεταναστών που συμπληρώνουν ορισμένους κοινά αποδεκτούς όρους, συστηματική μάχη εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και σωστός, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την ανθρωπιά έλεγχος του μεταναστευτικού ρεύματος σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
- Μεταφορά της χώρας και εκ περιτροπής μεγάλων ομάδων κατοίκων της βορειότερα μπας και τα παιδιά των γκασταρμπάϊτερ και των μπρούκλιδων των περασμένων δεκαετιών καταλάβουν κάτι.
- Μια φωνή: ξύπνααα!
* Ριχάρδος Στράτη Σωμερίτης (Αθήνα, 1931). Παντρεμένος, δύο παιδιά. Σπουδές: Νομικά στο Παρίσι. Δημοσιογράφος από το 1948 : Η Μάχη, Ελευθερία, Καθημερινή, Το Βήμα (από το 1991) και διευθυντής ειδήσεων-ενημέρωσης ΕΡΤ (1989). Στη Γαλλία: επιτελικό στέλεχος της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (διεθνείς εκπομπές), παραγωγός ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών στο δεύτερο κανάλι της Γαλλικής Τηλεόρασης, συνεργάτης της "Le Monde» κ.α., εκδότης και διευθυντής του εβδομαδιαίου αντιδικτατορικού δελτίου Athenes Presse -Libre (1967-1974). Από τα βιβλία του : στα γαλλικά, Η Μαύρη Βίβλος της Δικτατορίας στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τον Άρη Φακίνο και τον Κλεμάν Λεπιντίς) (Εκδόσεις Le Seuil, 1969), και στα ελληνικά "Ο ξενόφερτος, χρονικό μιας ελεύθερης τηλεόρασης" (Εστία, 1990) και "Ενας Μικρός Δεκέμβρης" (για τον Δεκέμβρη 1944) (Λιβάνης 1994) καθώς και αρκετές μεταφράσεις λογοτεχνικών και πολιτικών βιβλίων τα περισσότερα στις εκδόσεις "Πόλις". Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (ΕΠΟΝ) και έχει τιμηθεί με το γαλλικό παράσημο του "Τάγματος Αξίας", το Βραβείο Μπότση και το βραβείο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Ψηφοφορία

Ο Ριχάρδος Σωμερίτης προτείνει εκχώρηση της ιδιοκτησίας της αστικής γης στους Δήμους και οικονομικά προσιτή μακρόχρονη ενοικίασή της σε ιδιοκτήτες. Συμφωνείτε;

   

Πηγή: Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου