Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Οι Πορτογάλοι ψηφίζουν και πάλι Σόκρατες!

21.04.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ


Όταν ο Πέδρο Κοέλιο καταψήφιζε το πακέτο μέτρων λιτότητας του Ζοζέ Σόκρατες, γνώριζε ότι θα οδηγούσε την Πορτογαλία σε πολιτική κρίση, και σχεδόν βέβαια σε εκλογές. Προσδοκούσε ωστόσο να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους Σοσιαλιστές και να αναλάβει εκείνος τα ηνία της χώρας.
Ο Σόκρατες πράγματι παραιτήθηκε. Η Πορτογαλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές για τις αρχές Ιουνίου. Μεσολάβησε ωστόσο η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, που κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της καταψήφισης των μέτρων λιτότητας. Μια εξέλιξη που, στα μάτια του κόσμου, χρεώθηκε η αντιπολίτευση του Πέδρο Κοέλιο. Μόλις λοιπόν ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι συμφωνεί πλήρως με το Μνημόνιο, ότι θα τηρήσει τους όρους του μόλις έρθει στην εξουσία, και ότι καταψήφισε τα μέτρα λιτότητας επειδή… δεν είχε πλήρη εικόνα του δημοσιονομικού προβλήματος, οι συμπατριώτες του άρχισαν να τον κοιτάζουν λοξά.
Έτσι, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις 47%, έναντι μόλις 25% του Ζοζέ Σόκρατες, η μέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Πορτογάλοι… τον έβαλαν απέναντί τους. Οι παλινωδίες Κοέλιο οδήγησαν τη διαφορά του +22%, να γυρίσει υπέρ των Σοσιαλιστών του Ζοζέ Σόκρατες, μέσα σε ένα μήνα μόλις, και το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να προηγείται με 0,8% (36,1%-35,3%)!
Οι πολιτικοί αναλυτές της Πορτογαλίας μάλιστα εκτιμούν ότι η τάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ανοδική, σε αντίθεση με τη συντηρητική Κεντροδεξιά, που δείχνει να πληρώνει τη λάθος στρατηγική του ηγέτη της.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου