Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τι είναι ο Σαλαφισμός;

 


Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα και στη Συρία έφεραν στην επικαιρότητα μια μέχρι τώρα άγνωστη σέχτα του Ισλάμ, τον Σαλαφισμό, που εκ πρώτης όψεως δείχνει επικίνδυνα εξτρεμιστική.
Σε τι πιστεύουν όμως  οι Σαλαφιστές; Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε;
Ο Σαλαφισμός είναι μια φονταμενταλιστική τάση που υποστηρίζει την επιστροφή στις αρχικές αξίες του Ισλάμ.
Η λέξη Σαλαφιστής προέρχεται από  την αραβική φράση ‘as-salaf as-saliheen’, που αναφέρεται στις τρεις πρώτες γενιές Μουσουλμάνων, των γνωστών και ως «ευσεβών».
Η 100ετής σουνίτικη σχολή σκέψης του Σαλαφισμού θέλει τους πιστούς να ζουν σύμφωνα με τις διδαχές του προφήτη Μωάμεθ. Ξεχωρίζουν από τις χαρακτηριστικές λευκές ρόμπες τους, τις γενειάδες, και τα τουρμπάνια. Κοινωνικά, θεωρούνται άκρως συντηρητικοί.
Αν και πιστεύουν σε μια ενοποιημένη αραβική πολιτεία, και στον  νόμο της Σαρία, δεν είναι πάντα πολιτικά ριζοσπαστικοί, επειδή θεωρούν την εμπλοκή στη πολιτική ως αντίθετη στις βασικές αρχές του Ισλάμ.
Από κει και πέρα, ο Σαλαφισμός εμπεριέχει μια μεγάλη γκάμα από  μουσουλμανικά πιστεύω, από τη μη βίαιη θρησκευτική αφοσίωση, έως τον τζιχαντισμό.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σαλαφιστές πρωταγωνιστούν στα ΜΜΕ, εξαιτίας της εμπλοκής τους στη πολιτική. Συνήθως αντιτίθενται στα καθεστώτα των χωρών όπου ζουν, για διαφορετικούς όμως λόγους από τους δημοκρατικούς διαδηλωτές, και άρχισαν μάλιστα  να χρησιμοποιούν την αραβική άνοιξη προς όφελός τους.
Στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ. Πρόσφατα μια ομάδα τους ανέλαβε την ευθύνη για τη βίαιη απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι στη Γάζα, ισχυριζόμενοι ότι «διέδιδε τη διαφθορά».
Ο Σύριος πρόεδρος Bashar al-Assad κατηγόρησε τους Σαλαφιστές για την κλιμακούμενη αναστάτωση στη χώρα του, λέγοντας πως έχουν σκοπό να φέρουν τον τρόμο στη Συρία. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν πως ο al-Assad έχει δίκιο, αλλά μάλλον χρησιμοποιεί την απειλή ως δικαιολογία για να προχωρήσει σε περαιτέρω καταστολή των διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.
Ο Σαλαφισμός είναι σχετικά διαδεδομένος παγκοσμίως, καθώς πολλοί τον θεωρούν ως μια πιο γνήσια μορφή του Ισλάμ, απογυμνωμένη από πολιτισμικές και εθνικές διασυνδέσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τη παραδοσιακά δεδηλωμένη απεμπλοκή του από τη πολιτική, τον καθιστά ως ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε πολλούς Μουσουλμάνους.
Ο Σαλαφισμός κυριαρχεί μεταξύ των Σουνιτών στην Αραβική Χερσόνησο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Wahabis, μια ακροδεξιά δηλαδή ερμηνεία του Σαλαφισμού. Στην Αγγλία, ο Σαλαφισμός είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στους Μουσουλμάνους φοιτητές των πανεπιστημίων.
Οι τζιχαντιστές Σαλαφιστές είναι διαφορετικοί από τους κανονικούς, και οπαδούς της μη βίας Σαλαφιστές. Ως συνήθως όμως, οι σκληροπυρηνικοί είναι αυτοί που κερδίζουν τη δημοσιότητα, και τελευταία δυστυχώς βλέπουμε αρκετή βία εκ μέρους τους.
Στην Αίγυπτο, έκαψαν πρόσφατα κάποια τζαμιά των Σούφι, δολοφόνησαν έναν Χριστιανό πωλητή οινοπνευματωδών, και έκοψαν το αυτί ενός Κόπτη Χριστιανού. Βέβαια, σε ένα πληθυσμό 82 εκατομμυρίων, τα συμβάντα αυτά, από μια μειοψηφία 5-6 εκατομμυρίων, θα πρέπει να θεωρούνται ως μεμονωμένα.
Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τους εξτρεμιστές Μουσουλμάνους στη Βρετανία (Muslim Resistance), εστίασε σε μια ομάδα Σαλαφιστών στο Λούτον. Όπως ισχυρίζεται ο παραγωγός, οι περισσότεροι Σαλαφιστές προσπαθούν εδώ και 20 χρόνια να πείσουν τους Μουσουλμάνους να μη παρασύρονται από τις εξτρεμιστικές ομάδες.
S.A. από το The First Post

Πηγή:  ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου