Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί;



Με αφορμή τη δραματική συρρίκνωση της εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ, και της δύσκολης διαδοχής που προδιαγράφεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά. Και η βιωματική απειλή της διάσπασης, με την οποία πορεύεται στην ιστορική διαδρομή του κάθε πολυσυλλεκτικό και πολυτασικό κόμμα, θα γίνει πραγματικότητα.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μάλλον όχι. Όσοι επιμένουν για τη μελλοντική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνοι οι οποίοι αδυνατούν να διαβάσουν εις βάθος τις εξελίξεις, σε αμιγώς εσωκομματικό αλλά και σε ευρύτερα πολιτικό επίπεδο.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα διασπαστεί. Επειδή… δεν συμφέρει κανέναν. Δεν συμφέρει την παπανδρεϊκή πτέρυγα, που γνωρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα και η λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη θα βιώσουν την επανάληψη της «πράξης τέλους» για την Ένωση Κέντρου.
Δεν συμφέρει τους δελφίνους, τουλάχιστον εκείνους που έχουν αντικειμενικά σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσουν την ηγεσία ή, εφόσον χάσουν, να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα. Ποιος άλλωστε θα άφηνε ένα… μαγαζί γωνία, για να φτιάξει από την αρχή… μπακαλικάκι;
Κυρίως όμως, η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ δεν συμφέρει το «σύστημα». Και εννοούμε το σύστημα που οικοδομήθηκε δίπλα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή της ίδρυσής του, και κυρίως της επέλασής του στην εξουσία.
Επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συνδικαλιστές, παράγοντες του δημοσίου βίου, τραπεζίτες, καθηγητές πανεπιστήμιου, όσοι βρήκαν στο ΠΑΣΟΚ την αναγκαία απενοχοποίηση για όσα έκαναν και οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό εθνικό κατάντημα.
Όλοι αυτοί, δεν θα αφήσουν το ΠΑΣΟΚ να διασπαστεί. Ακόμη και σήμερα, που η κοινωνία το έχει εγκαταλείψει, καλλιεργείται η προοπτική της ανάκαμψης, μέσα από την πολιτική θυσία του Γιώργου Παπανδρέου.
Παραβλέπουν μια λεπτομέρεια. Εξαιρετικά κρίσιμη: Η εθνική οργή για το ΠΑΣΟΚ, δεν περιορίζεται στον Γιώργο Παπανδρέου, έστω κι αν εκείνος την προσωποποιεί περισσότερο εμφαντικά από κάθε άλλον. Αφορά το «όλον ΠΑΣΟΚ», που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ή καλύτερα, τα «πολλά ΠΑΣΟΚ», που συνωστίζονται στην πολιτική, την οικονομία, παντού. Και αυτή η οργή, θα οδηγήσει στη ρήξη. Με το «σύστημα ΠΑΣΟΚ».


Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου