Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Λ.Παπαδήμος: Υιοθετήθηκε ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο
















«Σήμερα υιοθετήθηκε ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο που έχει διάφορα στοιχεία και το κυριότερο είναι η υιοθέτηση ενός δημοσιονομικού κανόνα. Ουσιαστικά προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι» υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα γίνουν όταν ολοκληρώσει το έργο της η νέα κυβέρνηση. «Οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί. Το κύριο έργο της είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου» είπε ο Λουκάς Παπαδήμος.  

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η αξιολόγηση για το αν τα κράτη εφαρμόζουν τον κανόνα έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η νέα ρύθμιση που αποφασίστηκε στην περίπτωση που μία χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% για το υπερβολικό έλλειμμα είναι ότι οι επιπτώσεις θα χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Αυτή η ρύθμιση έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την αυτοματοποίηση των κυρώσεων» υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος.



Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο οι ηγέτες αποφάσισαν να αυξήσουν τα κεφάλαια προς το ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Αποφασίστηκε ότι τα κράτη μέλη της ένωσης και ειδικότερα της ευρωζώνης θα αυξήσουν τα κεφάλια που παρέχουν στο ΔΝΤ σε 200 δισ. ευρώ με την μορφή διμερών δανείων και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2012 θα υπάρξει νέα αξιολόγηση του EFSF και του ESΜ υπό το πρίσμα των αναγκών που έχουν προκύψει και της υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. «Αποφασίστηκε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα ενσωματωθούν σε μία διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των 17 κρατών που συμμετέχουν στην ευρωζώνη και ακόμα 6 κρατών εκτός της ζώνης του ευρώ που εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν στην συμφωνία αυτή. Ο τελικός σκοπός είναι να υπάρξει σε κάποια φάση και τροποποίηση της συνθήκης αλλά αυτό δεν είναι εφικτό γιατί όπως ξέρετε το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμφώνησε».

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούν σημαντικά βήματα προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά θα συντελέσουν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά ΄πεπει να τα δούμε ως ένα στοιχείο μιας εξελισσόμενης διαδικασίας».



Ευ.Βενιζέλος: Με διεθνή σύμβαση ο δημοσιονομικός κανόνας 
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο δημοσιονομικός κανόνας, που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα καθώς η Βουλή δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση πριν από το 2013. Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος η χώρα μας μπορεί με βάση το άρθρο 28 να υιοθετήσει μία Διεθνή Σύμβαση που θα περιλαμβάνει τον κανόνα και «θα έχει αποκτήσει ισχύ ανώτερη οποιαδήποτε νόμου και έτσι θα έχουμε ολοκληρώσει ότι ζητάει η απόφαση».

Για την συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. «Στην απόφαση αποσαφηνίζεται πως το ελληνικό PSI είναι μία εξαιρετική περίπτωση και εκτιμούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην διαπραγμάτευση που κάνουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Θα κάνει τον ιδιωτικό τομέα να νιώσει πιο ασφαλής και να συμμετέχει στο πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου