Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ plus, φορολογία plus και ύφεση plus


 


Άκουγα εχθές στο ΣΚΑΙ την Υπ. Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, να παραθέτει το όραμά της για ένα ΠΑΣΟΚ plus και θυμήθηκα τον Βενιζέλο που στην Σύνοδο της 26ης Οκτώβρη μιλούσε για ένα PSI ("πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων" σε ελεύθερη μετάφραση) plus. Μόνο που αυτό το plus σήμαινε και φορολογία plus, χαράτσια plus και ύφεση plus.

Αυτό το "plus", παρόλο που παραπέμπει σε κάτι θετικό, εντούτοις έχει καταντήσει να υποδηλώνει την διαρκώς επιδεινούμενη ελληνική πραγματικότητα. Εχθές ο ΟΑΣΑ ανέβασε την ύφεση για το 2011 πάνω από το 6%, αντίθετα με το 5,5% στο οποίο επιμένει το Υπ. Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση τι 5,5%, τι 6 plus %; Όταν είσαι μέσα στα σκατά τι διαφορά κάνει αν είσαι στα δύο μέτρα ή στα τρία; Καμία.

Ξεκίνησε και η εφεδρεία, δηλαδή οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο με μοναδικό κριτήριο την ηλικία; Ούτε η αποδοτικότητα του κάθε υπαλλήλου, ούτε και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας παίζουν κάποιο ρόλο. Οριζόντιες απολύσεις και τίποτε παραπάνω! Θα φθάσουμε να αναπολούμε το Δημόσιο με τους "υπεράριθμους" όταν θα διαπιστώσουμε ότι τελικά δεν θα λειτουργεί τίποτε. Γιατί αν πριν με το πλεονάζον προσωπικό (ναι υπήρχε και αυτό) δυσλειτουργούσε τώρα με τις χωρίς προγραμματισμό απολύσεις θα γίνει καλύτερο; Αμφιβάλλω! Το κράτος θα εξοικονομήσει μερικά ευρώ που θα τα χάσει πολλαπλάσια από την κατανάλωση και την περαιτέρω ύφεση. Σπασμωδικές κινήσεις που αντί να μας βγάλουν στην λεωφόρο μας οδηγούν πιο βαθιά στο αδιέξοδο.

Μειώθηκαν και οι καταθέσεις κατά 7δις. Καθόλου παράξενο που το ποσό αυτό είναι κοντά στα χρήματα που αποσπά το κράτος από τους πολίτες με τους νέους φόρους. Το κράτος που τόσο νοιάζεται για τις τράπεζες τις γονατίζει και αυτές. Για τους πολίτες δεν το συζητώ, αυτοί έχουν γονατίσει από καιρό. Όμως μου έκανε εντύπωση μια κυριούλα που είδα σε ένα κανάλι να στέκεται στην ουρά στην ΔΕΗ για να πληρώσει το Τέλος Ακινήτων (λέγε με χαράτσι) και έλεγε ότι είναι νόμος και πρέπει να τον σεβαστούμε. Τελικά η πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ έχει προχωρήσει σε επίπεδα που δεν είχα φανταστεί.

Η S&P ενδέχεται να βάλει σε αρνητική προοπτική την γαλλική οικονομία και η Fitch την αμερικάνικη. Τελικά όλα τα ομόλογα θα καταλήξουν να έχουν αξιολόγηση σκουπιδιών! Ή μήπως όχι; Πράγματι η Αυστραλία σήμερα έχει για πρώτη φορά αξιολόγηση 3Α και από τους τρεις μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης. Πάντως σε κάθε περίπτωση μου κάνει εντύπωση να έχει η Γαλλία υψηλότερη αξιολόγηση από την Αμερική που στο κάτω κάτω έχει και ένα τυπογραφείο άμεσα διαθέσιμο (βλέπε FED).

Όσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα δεν αμφέβαλλα ποτέ ότι θα μας την δίνανε ότι και να κάναμε. Γιατί μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η ελληνική είναι πολύ μικρή (2% της ΕΖ) όμως οι χιονοστιβάδες ξεκινάνε και από βοτσαλάκια και όταν διανύσουν μεγάλες αποστάσεις καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους.

Τέλος η πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί για Ευρώπη 3 ταχυτήτων δεν είναι αυτό που θέλουν οι αγορές. Θέλουν ανάπτυξη και όχι περισσότερη λιτότητα. Θέλουν να κινηθεί η οικονομία και αυτό δεν γίνεται με την σημερινή στάση της Γερμανίας.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ,  Ανάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

 


 http://center24.blogspot.com/2011/11/plus-plus-plus.html#ixzz1f5siKd6X

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου