Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ.Η κρίση στη ευρωζώνη απειλή την παγκόσμια οικονομία



Την επείγουσα εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που θα σταματήσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, θα περιορίσουν τη διάδοση της και θα ανασχέσουν την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ζητά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε στη δημοσιότητα ...


Ο ΟΟΣΑ, αναφέρει στην έκθεσή του ότι η κρίση στην ευρωζώνη εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι όλο και πιο διαδεδομένες. Αναφέρεται, επίσης ότι εάν οι ανησυχίες αυτές δεν αντιμετωπιστούν, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό η κρίση να επεκταθεί και σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά, κλιμακώνοντας έτσι την οικονομική αναστάτωση.
«Οι προοπτικές θα βελτιωθούν μόνον αν αναληφθεί αποφασιστική δράση γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη ζώνη του ευρώ ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης θα πρέπει να ανασχεθεί μέσα από μια ουσιαστική αύξηση της δύναμης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μαζί με μια μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης που να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του ηθικού κινδύνου», είπε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συγκεκριμένα, η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει δυσοίωνο μέλλον. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ύφεση εντός του 2012 θα φτάσει στο 3%, η ανεργία στο 18,5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική οικονομία έπεσε βαθύτερα στην ύφεση το 2011, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε, οδηγώντας χαμηλότερα την εγχώρια ζήτηση και σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργία.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η έκθεση του ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι ο ρυθμός επέκτασής της θα μειωθεί το 2012 στο 1,6% από 1,9% το τρέχον έτος, ωστόσο, αναμένεται να ανακάμψει ξανά στο 2,3% το 2013. Η ανεργία στη ζώνη του ΟΟΣΑ προβλέπεται επίσης να παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των ανέργων να εκτιμάται πως θα αυξηθεί περίπου στο 8% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% το 2012 και κατά 2,5% το 2013, μετά την πρόβλεψη για επέκταση της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 1,6% το τρέχον έτος στο 0,2% το επόμενο έτος, πριν αυξηθεί κατά 1,4% το 2013.



Planet-Greece

P

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου