Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Πολλαπλές οι μειώσεις μισθών με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης


Πολλαπλές οι μειώσεις μισθών με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης

Νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και υψηλά ποσοστά ανεργίας, πάνω από 18% για τα τρία επόμενα χρόνια προβλέπει η πρόσφατη έκθεση της Κομισιον για την ελληνικη οικονομια. Σύμφωνα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις οι εργάζομενοι με πλήρη απασχόληση θα δουν τις καθαρές αποδοχές τους να μειώνονται κατά 5,5% και όχι 3,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2011, κατά 3,6% αντί 0,5% για το 2012 και κατά 1,8% για το 2013.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι κάτω από την απειλή της ανεργίας οι μειώσεις μισθών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Την ίδια ώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έκρηξης της ανεργίας οι μειώσεις μισθών για όσους δουλεύουν με ελαστική εργασία, δηλαδή με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία πλησιάζουν το 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 320.000 εργαζόμενοι να πληρώνονται με μισθούς που είναι μικρότεροι και από τα 460 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η έκρηξη της ανεργίας και η χρονική διάρκεια της κρίσης έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τις ραγδαίες μειώσεις μισθών αλλά και την δραματική συρρίκνωση της παραγωγής με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της χώρας όπως όλη η βόρεια Ελλάδα να απειλούνται με μακρόχρονη οικονομική καταστροφή λόγω της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο σύνολο της χώρας οι άνεργοι φθάνουν στο 18,4%, στα δυτ. Μακεδονία φθάνουν το 23,1%, την κεντρ. Μακεδονία το 20,7% και την ανατ. Μακεδονία- Θράκη το 20,4%.

Τι θα πει η τρόικα

Σημείο τριβής με την τρόικα αποτελούσε από την πρώτη στιγμή το θέμα των εργασιακών σχέσεων, παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει. Όπως προκύπτει από το σχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, θα ενταθούν οι πιέσεις για περαιτέρω αλλαγές.

Δύο είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται να επιμείνει η Κομισιόν: το ένα είναι ότι η προβλεπόμενη αύξηση του 1,6% στην ΕΓΣΕΕ δεν φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένη με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας και τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης της ανεργίας στους ανειδίκευτους. Το δεύτερο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο τραπέζι θα πέσουν οι μισθοί, οι κατώτεροι μισθοί, η ΕΓΣΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές.

megatv.com


Δεξί X-Trem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου