Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

"Ok" για την έκτη δόση



"Ok" για την έκτη δόση
Κούρεμα 60% βλέπει η Τρόικα. Το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ ενέκριναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.'
Η έκτη δόση αποτελεί μέρος του δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ/ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, εγκρίθηκε και από το σημερινό Eurogroup και αναμένεται να καταβληθεί στο πρώτο 15νθήμερο του Νομβρίου. Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση δεν θα υπάρξει σήμερα συνέντευξη τύπου από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».

Κούρεμα 60% βλέπει η Τρόικα



Το ελληνικός χρέος θα υποχωρήσει λίγο υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με "κούρεμα" 50%, με επιτόκιο 6% και χωρίς εγγυήσεις'', λέει η έκθεση της Tρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Nα σημειωθεί εδώ ότι η έκθεση της τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται στο σημερινό Eurogroup, όπότε και αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ ευρώ προς τη χώρα μας.

"Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους κρίνεται ζωτικής σημασίας", τονίζεται χαρακτηριστικά, στην έκθεση, η οποία αναφέρει ότι θα χρειαστεί μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% για να μειωθεί το χρέος σε επίπεδα χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ έως το 2020.

"Η ΕΚΤ δεν συμφωνεί στο να συμπεριληφθούν αυτά τα σενάρια για ένα μεγαλύτερο PSI στην έκθεση".


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου