Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Επιθετικό κούρεμα χωρίς χρεοκοπία βλέπει η Goldman Sachs



Ένα γενναίο κούρεμα βλέπει για την Ελλάδα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.


Στην έκθεσή της υπό τον τίτλο "Τί να περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής" η Goldman Sachs προβλέπει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40– 50% , δηλαδή μικρότερο αυτού που φέρεται να έχει απαιτήσει η Γερμανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Όπως αναφέρει το "Έθνος" οι συντάκτες της αναφοράς σημειώνουν πως "παρότι τα θεσμικά εμπόδια και οι πολιτικοί ελιγμοί που προηγήθησαν της Συνόδου Κορυφής συνεπάγονται σημαντική αβεβαιότητα ως προς την τελική της έκβαση, αυτό που αναμένουμε είναι ένα πακέτο αποφάσεων με τέσσερα στοιχεία:
*Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της τάξης των 100 έως 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.
*Ένα πιο επιθετικό, σε σχέση με το εθελοντικό 21% που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου, κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 έως 50%, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του PSI που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
*Ένα πρόγραμμα "ασφάλισης" που θα εγγυάται περιορισμένης κλίμακας εγγύηση των ομολόγων διαφόρων χωρών με την κάλυψη του EFSF.
*Ανακοινώσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης".
Σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η αναφορά της Goldman Sachs σημειώνει: "Bαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο του PSI: Προκειμένου να ικανοποιηθεί ο όρος για εθελοντική συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους (και επομένως να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα CDS), το κούρεμα πιθανόν θα περιοριστεί στο εύρος του 40 – 50%, παρά στο 60% και άνω, που αρχικά ζητούσε η Γερμανία".
Το δημοσίευμα σημειώνει πως με τα εν λόγω μέτρα η Σύνοδος θα λάβει υπόψιν της και την τελευταία έκθεση της τρόικας.
Γενικά εκτιμά πως θα δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ωστόσο τονίζει πως ένα τέτοιο πακέτο κινείται μεταξύ φόβου και τιμωρίας, φόβο για τη μετάδοση της κρίσης και κίνδυνο να μην τιμωρηθούν  οι "ένοχοι" για την κακοδιαχείριση του παρελθόντος.


News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου