Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τα Ταμεία απειλούν το “κούρεμα”!


Στη σκληρή διαπραγμάτευση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, που οδήγησε σε συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, η στάση των τραπεζιτών, και ευρύτερα των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, ήταν εκείνη που έκρινε τα πάντα.
Ο εξόφθαλμος εκβιασμός στον οποίο κατέφυγε η Άνγκελα Μέρκελ, με τη συνδρομή του Νικολά Σαρκοζί, υποχρέωσε τους τραπεζίτες σε αναδίπλωση, υποχώρηση, στρατηγική ήττα. Και ενώ οδιευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα είχε προσέλθει στις Βρυξέλλες με τελεσίγραφο ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα δεχόταν «κούρεμα» πάνω από τα επίπεδα του 40%, στο τέλος υποχρεώθηκε να συμφωνήσει με το 50%, προκειμένου να μην κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας, που θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι τραπεζίτες τα πάντα.
Σήμερα, και μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Τσαρλς Νταλάρα επιβεβαιώνει ότι οι τραπεζίτες… παρέδωσαν τα όπλα, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, προβλέποντας ότι στην εθελοντική απομείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, θα συμμετάσχει πάνω από το 90% των τραπεζών που κατέχουν ομόλογα.
Το παραπάνω ποσοστό, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα συνιστά μεγάλη «νίκη», καθώς σχεδόν όλες οι τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, θα έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία, από την οποία θα χάσουν το 50% των μελλοντικών κερδών τους.
Απ’ την άλλη, ο Τσαρλς Νταλάρα δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων και εταιρειών, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», σχολίασε με νόημα ο επικεφαλής του IIF.
Από τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 206 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών, η ασφαλιστική βιομηχανία κατέχει μόνο 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ο ρόλος της ωστόσο θεωρείται κρίσιμος, μιας και, στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει στη διαδικασία του «κουρέματος» με τη… θέρμη που θα το κάνει ο ιδιωτικός τομέας, το δικό της βάρος θα χρειαστεί να το καλύψουν οι υπόλοιποι.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου