Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Σκέψεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από Σόιμπλε




 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι ίσως να είναι μικρό το ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους, που καθορίστηκε στο 21% την 21η Ιουλίου.

Ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης (κουρέματος) του ελληνικού χρέους, κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει πως η μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους (κούρεμα) που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν «ίσως» ανεπαρκής.
«Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος.
Επίσης προειδοποιεί ότι «υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί».
Με την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι ιδιώτες πιστωτές κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σε ελληνικό χρέος έναντι νέων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με μία μείωση της αξίας τους κατά 21%. Ένα πιο σημαντικό «κούρεμα» θα τις ανάγκαζε να περάσουν νέες απομειώσεις στους λογαριασμούς τους.
Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έτσι ένα σχέδιο ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, το περίγραμμα του οποίου ενδέχεται να σχεδιαστεί κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής αύριο στο Βερολίνο, ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν τη «μόλυνσή» τους, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.
Απέρριψε αντίθετα το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (FESF) που θα του επέτρεπε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «νομισματοποιηθεί» το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Δεν είναι αποδεκτό», είπε.






www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου