Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

“Κούρεμα” στις 18 Οκτωβρίου και… εκλογές

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Όταν η Ιστορία έχει κέφια… Η 18η Οκτωβρίου είναι γεμάτη σημειολογικά περιστατικά για τη σύγχρονη Ελλάδα. Το 1981, ήρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με πολιτικό επιχείρημα μια Αλλαγή που η Ελλάδα δεν είδε ουσιαστικά ποτέ. Η νίκη αυτή μάλιστα, συνέπεσε με ταγενέθλια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ιστορικού αντιπάλου του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Ενώ στις 18 Οκτωβρίου του 1979, ο Οδυσσέας Ελύτης κέρδιζε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, από τη Σουηδική Ακαδημία.
Η 18η Οκτωβρίου του 2011, σε μερικές ημέρες από σήμερα δηλαδή, θα αποκτήσει τη δική της θέση στο κάδρο με τις… εθνικές αναμνήσεις, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφασίσουν την τύχη της Ελλάδας, αναφορικά με τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η χώρα, για τα χρόνια που έρχονται, λόγω της αδυναμίας εξόδου στις διεθνείς αγορές.
Σε αυτή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να δρομολογηθεί η υλοποίηση των αποφάσεων της Συμφωνίας των Βρυξελλών, της 21ης Ιουλίου, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το rollover των ελληνικών ομολόγων (σε ποσοστό άνω του 90%), θα έχει ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών η ενίσχυση του EFSF, και η τρόικα αναμένεται να έχει δώσει την έγκρισή της για την εκταμίευση της  6ης δόσης.
Επειδή ωστόσο η λύση που απαιτείται πλέον, είναι περισσότερο μακροπρόθεσμη και δρακόντεια, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα τεθεί επί τάπητος το σχέδιο του Ντομινίκ Στρος-Καν, που… ξεχάστηκε λόγω της ιστορίας με την καμαριέρα του Sofitel.
Δηλαδή, ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σε ποσοστό άνω του 50%, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και να αποφευχθεί οριστικά και αμετάκλητα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, που θα αποτελούσε την απαρχή ντόμινο για την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης.
Στις τάξεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται η βεβαιότητα ότι το «κούρεμα» δεν θα οδηγήσει σε δραματικούς κλυδωνισμούς, από τη στιγμή που θα είναι εγγυημένη η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ έχει εξασφαλιστεί και μια μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων.
Στα παραπάνω δεδομένα, έρχεται να προστεθεί η αποκλειστική είδηση που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters, περί της έκδοσης ομολόγου 100ετους διάρκειας από την Ελλάδα, η μεγάλη χρονική διάρκεια του οποίου… υποψιάζει τις αγορές για το «κούρεμα» που έρχεται.
Ενώ, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε την πρόταση του Γκόρντον Μπράουν για εγγύηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσα από το EFSF, τα ταμειακά αποθέματα του οποίου θα πρέπει να ανέλθουν στα επίπεδα τω 2-3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με την έκκληση Μπαρόζο να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αναδυόμενες οικονομίες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, για να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση (αγορά χρέους, μέσω ομολόγων) χωρών με προβληματικές οικονομίες.
Οι εξελίξεις με την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βέβαια, θα πυροδοτήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Καθώς θα σηματοδοτήσουν ένα καινούριο ξεκίνημα για την Ελλάδα. Που θα απαιτεί «πολιτική επανεκκίνηση» μέσα από εκλογές.

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου