Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αντάλλαξαν έγγραφα και για το εδαφικό Χριστόφιας και Έρογλου



Χριστόφιας και Έρογλου αντάλλαξαν έγγραφα για το εδαφικό, χωρίς χάρτες και ποσοστά. Τη Δευτέρα θα συζητηθούν τα έγγραφα από τους συμβούλους, οι οποίοι θα αναζητήσουν συγκλίσεις.
Η συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, κράτησε γύρω στις τρεις ώρες και είναι προφανές πως στα έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί, δεν υπάρχουν ούτε χάρτες ούτε και ποσοστά εδάφους. Αυτά τα ζητήματα θα αφεθούν για το τέλος της διαδικασίας, όπως έχει συμφωνηθεί άλλωστε. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε επί τούτου ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν χάρτες και στοιχεία στο τέλος της διαδικασίας ή κοντά στο τέλος, ενώ υπέδειξε ότι δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι κάτι τέτοιο θα συζητηθεί αυτήν ή την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες έχουν τις δικές τους σκέψεις για το θέμα, ωστόσο οι χάρτες και τα στοιχεία συμφωνήθηκε να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας.

Είναι σαφές ανεξαρτήτως των εκατέρωθεν θέσεων, δημιουργείται μια κινητικότητα και εικόνα προόδου. Τουλάχιστον, όπως τα παρουσιάζει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Τα κριτήρια που καταθέτει για το εδαφικό η τουρκική πλευρά, παρά τις διαφοροποιήσεις που ενδεχομένως να έχουν γίνει, δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αισιοδοξία. Χθες πάντως εντός του κτηρίου που διεξάγονταν οι συνομιλίες ήταν και οι ειδικοί του ΟΗΕ, οι οποίοι ανάμεναν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στους διαπραγματευτές.

Χριστόφιας και Έρογλου αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση επί των εγγράφων οι αντιπρόσωποι τους, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα, «όχι μόνο για διευκρινίσεις, αλλά και με προοπτική να φθάσουν σε συγκλίσεις», όπως είπε ο κ. Ντάουνερ.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, είπε πως οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τις τεχνικές επιτροπές να συζητήσουν τα τεχνικά αυτά θέματα και να ετοιμάσουν μια έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Ερογλου. «Για το λόγο αυτό και η συνάντηση ήταν σύντομη» εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη και σε αυτή θα συζητηθεί το περιουσιακό. Ο Έρογλου για τη νέα τριμερή είπε πως «η συνάντηση θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου σε περιοχή κοντά στη Νέα Υόρκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου