Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η εκτίναξη των διαταγών πληρωμής αποτυπώνει την οικονομική ασφυξία



ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 60% Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΣΙ
ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ αύξηση της τάξης του 60% σημείωσαν οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 80.000, από 50.000 που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Από αυτές 36.000, (κάτι λιγότερο από τις μισές), αφορούν τραπεζικό κυνήγι χρεών από δανειολήπτες και οι υπόλοιπες οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες και κυρίως από υποθέσεις ακάλυπτων επιταγών.
Οπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε., το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 οι ακάλυπτες επιταγές προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ σε αξία και τις 96.000 σε τεμάχια. Λογικό, από τη στιγμή που στην αγορά δεν υπάρχει καθόλου ρευστό, οι τράπεζες εξακολουθούν να μην χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και οι παύσεις πληρωμών να πολλαπλασιάζονται τόσο από πλευράς ιδιωτών όσο και από πλευράς Δημοσίου, πράγμα που οξύνει τα προβλήματα οικονομικής ασφυξίας των επιχειρήσεων που έχουν λαμβάνειν από το κράτος.
Αλλωστε, και τα μπλοκ των επιταγών τείνουν να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση εξαιτίας των χιλιάδων ιδιωτών που έχουν μπει στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία.
Το ανησυχητικό είναι ότι καθώς η ανεργία θα «καλπάζει» τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να αδυνατούν να καλύπτουν πια όχι μόνο τα δάνειά τους αλλά και τις βασικές τους ανάγκες, είναι αναμενόμενο ότι και οι διαταγές πληρωμής θα σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Βέβαια, τα πράγματα δυσκολεύουν και γι' αυτούς που έχουν ακόμη και πληρώνουν τις δόσεις τους, καθώς αυτές «τσιμπάνε» προς τα πάνω εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες αλλά και του euribor. Σε αυτή την επιβάρυνση του κόστους αποπληρωμής των δανείων θα προστεθούν το προσεχές διάστημα και άλλες αιτίες... «ασφυξίας», όπως οι είναι οι έκτακτες εισφορές στην εφορία.
Σε ό,τι αφορά τις διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν εις βάρος των δανειοληπτών και για... λογαριασμό των τραπεζών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εξακολουθούν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυτές που εκδίδονται στα πρωτοδικεία. Εκεί καταλήγουν υποθέσεις που αφορούν ποσά άνω των 12.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικά δάνεια και μεγάλα καταναλωτικά, ενώ στο Ειρηνοδικείο βγαίνουν αποφάσεις για διαφορές κάτω των 12.000 ευρώ (πιστωτικές κάρτες και μικρά καταναλωτικά).
Από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η «Οικονομία» προκύπτει ότι σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του έτους «πρώτη» τράπεζα στην έκδοση διαταγών πληρωμής ήταν η Citibank (η οποία παρουσιάζει τεράστια αύξηση στο Ειρηνοδικείο, προφανώς από χρέη πιστωτικών καρτών), ενώ ακολουθούν η Eurobank, η Alpha Bank και η Εμπορική.
Αποφάσεις για υπερχρεωμένους
Στο μεταξύ, τι κι αν είναι Αύγουστος; Στα γραφεία καταναλωτικών οργανώσεων, όπως αυτά της ΕΚΠΟΙΖΩ, εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά δεκάδες πολίτες προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια για την ένταξή τους στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Στελέχη της ΕΚΠΟΙΖΩ σχολίαζαν πάντως το γεγονός ότι από τις πρώτες σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, μπορεί τα δικαστήρια να έχουν αποφασίσει μεγάλες διαγραφές χρεών υπέρ των δανειοληπτών αλλά ότι οι διακανονισμοί στους οποίους προχωρούν στη συνέχεια αφήνουν ελάχιστα χρήματα (της τάξης των 400-500 ευρώ το μήνα) στους οφειλέτες για να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες.
Το μόνο, ίσως, θετικό μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση είναι ότι έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους η αναστολή διενέργειας των πλειστηριασμών. Να θυμίσουμε ότι η αναστολή αφορά οφειλές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200 χιλ. ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων κ.ά. και ότι καλύπτει όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαιρέτως, ακόμη και αν στερούνται «πτωχευτικής ικανότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου