Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

H ψήφιση του μεσοπρόθεσμου φεύγει, οι διαπραγματεύσεις για την εθελοντική αναδιάταξη του χρέους έρχονται....

 
Η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουνε να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την ώρα που οι βασικοί δείκτες δίνουν τη δική τους «μάχη» να επιστρέψουν υψηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων.
Στην ειδησεογραφία της ημέρας, μετά και την αναμενόμενη χθεσινή ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (με 155 ψήφους), αναμένεται σήμερα η τυπική διαδικασία της ψήφισης και του εφαρμοστικού νόμου. Έτσι λοιπόν, με την ψήφιση και του εφαρμοστικού, το ενδιαφέρον θα λέγαμε ότι φεύγει σταδιακά από το εσωτερικό της χώρας και στρέφεται πλέον σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι και το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., για το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας (λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, την Κυριακή 3 Ιουλίου).

Το ενδιαφέρον λοιπόν θα είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. και ειδικά τη γερμανική πλευρά, με σκοπό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συνολική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, μέσω της μετακύλισης (rollover) των ελληνικών ομολόγων.  Μάλιστα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται το γαλλικό σχέδιο, την ώρα που οι πληροφορίες για το αν ο γερμανικός τραπεζικός τομέας συμφωνεί ή όχι με το εν λόγω σχέδιο είναι συγκεχυμένες. Πάντως εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν τη γαλλική πρόταση που έχει υποβληθεί πριν από ημέρες καλή και ενδιαφέρουσα βάση διαπραγμάτευσης, αν και βέβαια οι διαπραγματεύσεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ σε συνάρτηση με κάποια από τα προηγούμενα σχόλια μας δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, μήπως αυτές (διαπραγματεύσεις) κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ότι πραγματικά αντέχει η ελληνική οικονομία.

Στις δηλώσεις της χθεσινής ημέρας, θα πρέπει να κρατήσουμε αυτές του ισχυρού άνδρα του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, Josef Ackermann, σύμφωνα με τις οποίες έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, μέσω του rollover των ελληνικών ομολόγων.  Συγκεκριμένα, ο κ. Άκερμαν κατά την διάρκεια συνεδρίου των μελών του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel με τους οικονομικούς παράγοντες της χώρας, σχετικά με την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, δήλωσε πως η γερμανική πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτική με τις αποφάσεις που λαμβάνει, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Deutsche Bank, η επιβολή πρόσθετου φόρου που συζητείται θα κοστίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στην τράπεζα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, ότι σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την εισαγωγή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, του αποκαλούμενου “φόρου Τόμπιν”, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. μεταξύ 2013-2020. Συγκεκριμένα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι επίτροποι “υιοθέτησαν την πρόταση για το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη”. Δεύτερον με αφορμή την επιβολή αυτού του φόρου και σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις Άκερμαν, δεν αποκλείουμε να υπάρξει εκβιασμός από την πλευρά των τραπεζών, με σκοπό να αποσυρθεί η διάταξη και σε αντάλλαγμα να δώσουν το πράσινο φως για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Τέλος, θα τονίσουμε και σήμερα ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις καθοριστική κρίνεται η στάση των ξένων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, σε προειδοποίηση προχώρησε χθες ο οίκος Fitch, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών, αλλά και των ασφαλιστικών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, σε οποιαδήποτε συμφωνία μετακύλισης (roll over) των ελληνικών ομολόγων θα σημάνει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία χρεοκοπίας (default). Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός (credit event) και ταυτόχρονα χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζουμε ότι σε προχθεσινές του δηλώσεις του,  στην αυστριακή τηλεόραση, ο κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής ευρωπαϊκών κρατικών αξιολογήσεων της S&P δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει τις επιπτώσεις του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές. Συγκεκριμένα, δήλωσε “μπορώ να σας πω μόνο ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε δει”, ενώ πρόσθεσε ότι είναι δυνατό, ανάλογα με τις συνθήκες, να βρεθεί μία λύση μία λύση όπου οι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν εθελοντικά στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, και η S&P να μην υποβάθμιζε την πιστοληπτική της ικανότητα της χώρας, ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει ένα τελικό συμπέρασμα στη σημερινή κατάσταση. Επίσης, ο κ. Kraemer σημείωσε, ο η S&P δεν έχει ακόμη σχολιάσει το εάν το rollover των ομολόγων θα πυροδοτήσει default, γιατί δεν είναι γνωστές ακόμη οι λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας.

---------------------------------

Στα αμιγώς τεχνικά, το μεγάλο ζητούμενο θα εξακολουθήσει να είναι μια νέα ισχυρή αντίδραση και κίνηση υψηλότερα των πρώτων πολύ σημαντικών αντιστάσεων των επιμέρους βασικών δεικτών.  

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου