Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε αλλά οι ανησυχίες για την εφαρμογή του είναι έκδηλες – Αδύνατος ο στόχος των 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις….



30/06/11 - 07:01
Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε και με την κοινωνία τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις να βρίσκονται απέναντι.
Οι 155 βουλευτές που ψήφισαν – ορισμένοι αυτογελιοποιούμενοι – είπαν το ναι στο μεσοπρόθεσμο γιατί πιστεύουν ότι αποτελεί λύση.
Ορισμένοι εκβιάστηκαν και άλλοι από φόβο να μην καταρρεύσει η χώρα ψήφισαν υπέρ μιας λύσης που δεν είναι βέβαιο αν θα επιτύχει.
Οι υπόλοιποι βουλευτές κράτησαν μια άτεγκτη και κομματική στάση χωρίς χρώμα και χωρίς πρόταση και όσοι ακολούθησαν άλλους δρόμους απλώς τους έδειξαν τον δρόμο της εξόδου από τα κόμματα τους.
Είναι προφανές ότι το πολιτικό τοπίο είναι τραγελαφικό.
Το δίλλημα μεσοπρόθεσμο η χάος δημιούργησε φοβικά αντανακλαστικά στους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.
Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ήταν αναμενόμενη αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι αναμενόμενη είναι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.
Ο προβληματισμός που τίθεται είναι ρεαλιστικός.
Αν υπήρξε προσπάθεια να εφαρμοστεί το μνημόνιο και απέτυχε πως θα εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο που είναι ακόμη σκληρότερο.
Με όρους πολιτικούς και κοινωνικούς ορισμένοι επιχειρούν προπαγανδιστικά να μας πουν ότι το μεσοπρόθεσμο ήταν η μόνη λύση.
Ωστόσο το δομικό πρόβλημα του μεσοπρόθεσμου είναι ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστεί ενώ το ακόμη χειρότερο όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην ανάπτυξη.
Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι αν συγκεντρώσουμε 10 ή 15 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις όλα αυτά θα πάνε για τις αποπληρωμές των δανείων.
Μια άλλη παράμετρος καθόλου αμελητέα ή δευτερεύουσα είναι η στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα προς τους δανειστές.
Σε καμία περίπτωση να μην χάσει ο δανειστής της Ελλάδος αλλά ρεαλιστικά το μεσοπρόθεσμο θα αποτύχει, η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο και τότε θα διαπιστώσει και ο δανειστής και η Ελλάδα ότι μόνη λύση είναι το haircut.
Στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει haircut στο ελληνικό χρέος πάνω από 50%. Αυτή είναι και η θέση μας….

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου