Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ρέιντερς: Την Κυριακή η απόφαση για αποδέσμευση της 5ης δόσης


Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 Bookmark and Share     


   Η ζώνη του ευρώ πρόκειται να αποφασίσει την Κυριακή να αποδεσμεύσει την επείγουσα βοήθεια, που είναι απαραίτητη για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία, και να προσδιορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη πληρωμή" στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια που χορηγήθηκε το Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Ρέιντερς.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει την πέμπτη δόση της βοήθειας αυτής, δηλαδή 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος όρος, δηλαδή η ψήφιση από το ελληνικό κονοβούλιο ενός νέου προγράμματος λιτότητητας, εκπληρώνεται: το πρόγραμμα υιοθετήθηκε χθες και ο εφαρμοστικός νόμος υποβάλλεται σήμερα προς ψήφιση στους βουλευτές.

    "Έχουμε μια πρώτη καλή απάντηση από την Ελλάδα", δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο βέλγος υπουργός.

    Η Αθήνα έχει επίσης ζητήσει μια νέα στήριξη με ποσό που πλησιάζει το πρώτο, δηλαδή 110 δισεκατομμύρια. Όμως οι Ευρωπαίοι θέλουν να συμμετάσχουν σ' αυτή οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας (τράπεζες, ασφάλειες, επενδυτικά ταμεία...) σε εθελοντική βάση.

    Οι γαλλικές τράπεζες και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχουν προτείνει ένα σχέδιο που υποβλήθηκε στις άλλες χώρες.

    "Είναι πιθανό να μην λάβουμε απόφαση την Κυριακή" για το σχέδιο αυτό, εξήγησε ο Ντιντιέ Ρέιντερς.

    "Πρέπει να διατυπώσουμε μερικές αρχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μερικές κατευθυντήριες γραμμές", αλλά "ίσως να μην λάβουμε τις τεχνικές αποφάσεις", διευκρίνισε.

    Η επίσημη απόφαση αναμένεται συνεπώς για την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Ιουλίου, δήλωσε ο Ρέιντερς στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Ο Ντιντιέ Ρέιντερς έκανε λόγο για "πρόοδο" στις συζητήσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές στις διάφορες πρωτεύουσες, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες "είναι πολυ ανοικτές" στις συζητήσεις.

    "Η δυσκολία είναι να βρεθεί ο τρόπος για να οργανωθεί αυτό (...) με τους ίδιους κανόνες παντού", κυρίως με "όλους τους συμμετέχοντας, όχι μόνο με τις τράπεζες", εξήγησε.

    Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, οι τράπεζες δεσμεύονται, όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν στην κατοχή τους λήξει και πρέπει συνεπώς να αποπληρωθεί, να επανεπενδύσουν το ήμισυ των ποσών που ανακτούν σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα, και επιπλέον 20% σε ένα είδος ταμείου εγγύησης.

    Ο βέλγος υπουργός επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία από τις κύριες οδούς που διερευνώνται. "Έχουμε πολλές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για να δούμε ποιές είναι οι καλύτερες λύσεις", πρόσθεσε πάντως.

    Οι χώρες θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο η λύση που θα επιλεγεί να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, και συνεπώς από τις αγορές, στάση πληρωμών της Ελλάδας.

    "Θα το δούμε με τους οίκους αξιολόγησης", δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς, επιβεβαιώνοντας ότι διεξάγονται συνομιλίες μαζί τους για να αναλυθούν οι διάφορες επιλογές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ -  Isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου