Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Μεγαλώνει η μαύρη τρύπα των εσόδων



Περίπου 30% υψηλότερες οι επιστροφές φόρου φέτος
04 Ιουν 2011 
Picture 0 for Μεγαλώνει η μαύρη τρύπα των εσόδων
Στα 2 δισ. ευρώ διευρύνεται η μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του 2011, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις υψηλές επιστροφές φόρου.
Παρά το γεγονός ότι τον Μάιο τα ακαθάριστα έσοδα του προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση 4,6%, λόγω των υψηλών επιστροφών φόρου εισοδήματος - περίπου 30% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι - η αύξηση περιορίζεται τελικά στο 1%.
Η υστέρηση στα έσοδα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται στους εξής λόγους:
- Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι.

 - Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ από 10.500 που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.Για παράδειγμα για έγγαμο με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητο εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

- Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων λόγω της ύφεσης αλλά και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου.

- Στη μείωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρους και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης λόγω της μείωσης της κερδοφορίας).

- Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο ή 30.000 ευρώ για έγγαμο μπορεί ακόμη και να μηδενίσει το φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων.

Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου