Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κρίνεται η τύχη δισεκατομμυρίων επενδύσεων έως τα τέλη Ιουλίου


Μάχη μέχρις εσχάτων για πολιτικούς, κερδοσκόπους, long και short με επίκεντρο την Ελλάδα

04/06/11 
    Κρίνεται η τύχη δισεκατομμυρίων επενδύσεων έως τα τέλη Ιουλίου -   Μάχη μέχρις  εσχάτων για πολιτικούς,  κερδοσκόπους,  long και short με επίκεντρο την Ελλάδα
Στο κρισιμότερο δίμηνο εισήλθε πλέον η Ελλάδα και η αγορά της καθώς αναμένεται να διεξαχθεί μάχη μέχρι εσχάτων για το ποιος θα κυριαρχήσει στην μάχη του κέρδους στην μάχη των πολιτικών ισορροπιών στην μάχη της κερδοσκοπίας.
Στην Ευρώπη δεν θέλουν να στιγματιστεί να αμαυρωθεί η ΕΕ με το στίγμα μιας χρεοκοπίας καθώς θα προκαλέσει τριγμούς στην συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΚΤ και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις τράπεζες τους να αποφευχθεί πάση θυσία αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα καθώς θα προκαλέσει ντόμινο παρενεργειών.
Οι πολιτικοί της Ευρώπης κατανοώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο παρά ένα της χρεοκοπίας αποφασίζουν να προσφέρουν νέο δάνειο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να εξετάσουν ένα θέμα ταμπού την επιμήκυνση του παλαιού χρέους και ειδικά του διαστήματος 2012 με 2014 ή για ένα βραχύ διάστημα των ομολόγων.
Οι long επενδυτές στην μεν εσωτερική αγορά ευελπιστούν να ξεκινήσει μια ανοδική πορεία της αγοράς μετά από πολλούς μήνες απαξίωσης και καταβαράθρωσης ειδικά των τραπεζικών μετοχών.
Οι long του εξωτερικού ειδικά τα μεσαία funds αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή να τοποθετηθούν στο ΧΑ και στις τράπεζες θα είναι άμεσες οι τοποθετήσεις τους θα περιμένουν ακόμη εύλογα τα ερωτήματα.
Στον αντίποδα το κερδοσκοπικό κεφάλαιο αναμένεται να «τα παίξει όλα κορώνα γράμματα» καθώς μέχρι τέλος Ιουλίου λήγουν σημαντικές θέσεις σε CDS περίπου 1,5 δις δολάρια και είτε θα ανανεωθούν άρα θα επενδυθούν νέα κεφάλαια είτε θα κλείσουν και θα χάσουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους οι κάτοχοι των CDS.
Ταυτόχρονα οι διεθνείς οίκοι έχουν ξεκαθαρίσει τι σημαίνει casus belli αν η Ελλάδα προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης χρέους σημαίνει selective default δηλαδή σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Standard and Poor’s έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και η αλλαγή κουπονιού σημαίνει ότι η χώρα αθετεί τις υποχρεώσεις της.
Οι short στην αγορά τύπου Marshall συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους στην Εθνική π.χ. 1,1 εκατ ανοικτές θέσεις.
Σε αυτή την κατηγορία παρ΄ ότι μη επενδυτές εντάσσονται οικονομολόγοι, αναλυτές οι οποίοι διατυπώνουν μια καθαρή άποψη.
Η Ελλάδα δεν παράγει πλούτο και λόγω αυτής της αδυναμίας της βρέθηκε σε αδιέξοδο αδυνατώντας να αποπληρώσει τα 355 δις ευρώ χρέους.
Έλαβε δάνειο 110 δις και αναμένεται να χορηγηθεί και νέο 50 -60 δις ώστε να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Φαύλος κύκλος δανεισμού χωρίς μέλλον χωρίς προοπτική.
Τα δύο αυτά στρατόπεδα θα κορυφώσουν την μάχη τους όχι τόσο στις 6 Ιουνίου στο eurogroup αλλά όσο πλησιάζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου καθώς τότε θα αποφασισθούν τόσο το δάνειο που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα όσο και το είδος της αναδιάρθρωσης χρέους που θα επιλεγεί για την χώρα.
Μάχη μέχρις εσχάτων λοιπόν και πλέον όλοι κατανοούν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Με όρους αγοράς νίκη των long θα σημάνει μετά από μήνες αλλαγή τάσης από καθοδική σε ανοδική και κίνηση προς τις 1600 με 1800 μονάδες.
Νίκη των short θα σημάνει διατήρηση της καθοδικής τάσης και κίνηση του ΧΑ προς τις 1100 μονάδες τουλάχιστον…
Όμως με όρους δισεκατομμυρίων η μάχη αυτή των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων είναι της τάξης των 10 με 15 δις ευρώ οπότε η μάχη αναμένεται εξοντωτική.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΟΜΟΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΞΥΠΝΗΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου