Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Στα 150 δισ. η βοήθεια



Η Γαλλία ήταν η χώρα που εισήγαγε στην παγκόσμια ορολογία τη «Γραμμή Μαζινό», όχι μονάχα ως γεωστρατιωτικό οχύρωμα, αλλά ως τελευταία εφεδρεία άμυνας, απέναντι σε έναν επίμονο… επισκέπτη.
Στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, που αναπόφευκτα εξαρτάται από την επίλυση του «ελληνικού προβλήματος», τη Γραμμή Μαζινό την υπεράσπιζε η Γερμανία. Και σήμερα κατέπεσε. Μέσα στο Βερολίνο.
Η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί ήταν… ελληνιστί «good news». Ο Γάλλος Πρόεδρος, με τον αέρα του Ευρωπαίου ηγέτη που γεφύρωσε την απόσταση της Ενωμένης Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πέτυχε να κάμψει τις αντιστάσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, αναφορικά με το σχέδιο νέας χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδας.
Το Βερολίνο έκανε ένα βήμα πίσω, και το βήμα αυτό φαίνεται να συνεπάγεται οικονομική βοήθεια που ενδεχομένως κυμανθεί στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ από την τρόικα προς την Αθήνα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι και το 2014. Με την προσδοκία να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές το 2015.
Η συμφωνία που προωθείται, και εκτός απροόπτου πλέον θα επικυρωθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στα τέλη Ιουνίου, προσομοιάζει στην Πρωτοβουλία της Βιέννης. Αφορά στην εθελοντική συμφωνία για τη χρονική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή και ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Η διαφορά που κατέπεσε σήμερα, είχε να κάνει με την επιμονή της Γερμανίας η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική όπως επέμενε η Γαλλία. Το τελικό όπλο στη φαρέτρα του Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, ήταν η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που διαμορφώθηκε από τους Οίκους Αξιολόγησης και τις διεθνείς αγορές, ότι μια υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών στη συμφωνία επιμήκυνσης, θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή de factoχρεοκοπία της χώρας μας.
Η συμφωνία για τη νέα βοήθεια 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει ότι το νέο δάνειο θα αγγίξει περίπου τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από συμμετοχή ιδιωτών, και τα υπόλοιπα 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

STATESMEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου