Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ανοίγει και επίσημα το θέμα του «reprofiling» του χρέους

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 

 

Στο τραπέζι πέφτει για πρώτη φορά και επίσημα από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Η Ευρώπη θα εξέταζε την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων (αυτό που ονομάζεται «reprofiling») ως μέρος του πακέτου που θα περιλαμβάνει επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και βαθύτερες περικοπές δαπανών, είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker.
«Εάν αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα του reprofiling»,δήλωσε. «Δεν είναι reprofiling ή τίποτα. Είναι μέτρα, μέτρα και μέτρα και μετά ίσως reprofiling», ξεκαθάρισε.
Έως τώρα, η επίσημη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα κληθούν να διαγράψουν μέρος των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους πριν από τα μέσα του 2013, όταν τίθεται σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης. Βέβαια, ο Juncker πρόσθεσε ότι μία «μεγάλη αναδιάρθρωση» παραμένει θέμα ταμπού.
Υπάρχουν βέβαια και οι αντιδράσεις, κυρίως από τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Christine Lagarde, η οποία πάντα σκέφτεται τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών της χώρας της στο ελληνικό χρέος. «Η αναδιάρθρωση, η επιμήκυνση δεν είναι στο τραπέζι», είπε η Lagarde. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders.

Διαβάστε επίσης όλες τις αποφάσεις του Eurogroup.  Κατά της αναδιάρθρωσης η Merkel. Αυστρία: Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει για να μείνει στο ευρώ.
Πηγή:  Isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου